Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Милан Јовановић: „С мора и са сува”

 

Милан Јовановић Морски један је од оних књижевника који су неправедно скрајнути у заборав. Његова дела сведоче да је заслужио да буде читан и актуелан код читалачке публике и даље, јер њима заиста остварује високе вредности. Не само што су му дела богата сама за себе већ је цео његов књижевни опус разнолик, те пише путописе, драме, критике, а бави се и преводном литературом.

Морски је, иако лекар по занимању, био прави авантуриста, те је успео да споји своје две љубави и да ради док обилази свет. Обилазећи различите крајеве, хтео је да остави и записано о њима, па су можда за читаоце најлепши и најпримамљивији његови путописи. С мора и са сува први је његов објављен путопис, и то у издању Српске књижевне задруге 1892. године. Након тога следе путописи Тамо-амо по Истоку и Горе-доле по Напуљу, који је писао инспирисан Љубомиром Ненадовићем и његовим Писмима из Италије.

С мора и са сува садржи седам насловљених поглавља, који су разнолики, али опет и слични, повезани мотивом путовања. Ниједан од њих нема у наслову име места коме је посвећен, већ су такви да представљају заправо саму причу, односно њен главни мотив. У поглављу које се зове Крвава работа Милан Јовановић првом реченицом потврђује свој истраживачки дух и заљубљеност душе у откривање нових дестинација:

„Као што има уметничких лепота с којима човек не може да се растане, тако има и предела којих нигда не може сит да се нагледа.”

Задивљен је Босфором, чија се лепота не да исказати речима.

Начин на који Милан Јовановић приповеда у својим путописима веома лако ће заинтересовати читаоца и држати му пажњу. И ово дело обилује описима, што је карактеристично за овај жанр, а такође је богато и разним причама о људима које је сретао на свом обиласку света. У неким крајевима ближе упознаје појединце, сазнаје за њихову тешку животну судбину, те су присутне и потресне епизоде у овом путопису.

Једна од таквих епизода је већ на почетку. Путопис започиње причом из Свете земље – Палестине, али интересантно је да ту казује о човеку који није ишао на хаџилук. Потпуно неочекивано, момак је из Велике Британије, а по налогу свога оца је морао доћи у Палестину како би заборавио девојку коју воли. Интересантно је што Морски говори у том времену о несрећној судбини двоје младих, немоћних да се боре против утемељених друштвених и породичних закона који су им наметнути већ по рођењу.

Дошавши до последњих страница, читалац сазнаје о тешком животу девојке која је изгубила мајку и добила маћеху, по којој је прича и добила наслов. Како је девојка поднела велики губитак и са каквим се тешкоћама бори након тога, Морски нам открива у самој завршници.

Много занимљивости и догодовштина из Палестине, Истанбула, Смирне и других крајева само потврђују чињеницу да књижевно наслеђе Милана Јовановића Морског треба да оживимо.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви путописи, као што су: Новеле и путописи (Богобој Атанацковић), Путописи (Растко Петровић), Путописи (Бранислав Нушић), Писма из Италије, Писма из Немачке, О Црногорцима (Љубомир Ненадовић), Цариградске слике и прилике (Чедомиљ Мијатовић), Седам мора и три океана, Писма из Солуна, Писма из Ниша (о харемима), Нови свет или У Америци годину дана (Јелена Ј. Димитријевић), По забаченим острвима, Кроз поларну област, Са океанским рибарима, У царству гусара (Михаило Петровић Алас) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Милана Јовановића можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу