Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lazar Komarčić: „Dragocena ogrlica”

Dragocena ogrlica je prvi roman Lazara Komarčića, objavljen 1880. godine. U središtu radnje romana je sudski proces na kome treba da se utvrdi vlasništvo nad ogrlicom velike materijalne vrednosti. Naime, mladić naizgled skromnog porekla, bez uticajnih prijatelja i društvenih veza, Flavije Rozeti pokušava na sudu da dokaže kako je dragocena ogrlica, trenutno u vlasništvu gospođe Andronite markize Bonviljske, žene Mišelja Mozentala, predsednika senata u P., njegova svojina. Iako su dokazi, iskazi svedoka i činjenice na njegovoj strani, Flavije neće uspeti da ovaj sudski proces okonča u svoju korist, jer protiv sebe ima suviše moćne protivnike, predstavnike državne i sudske vlasti.

Lazar Komarčić je svoju Dragocenu ogrlicu pisao pod jakim uticajem evropskog romantizma, ugledajući se u prvom redu na Viktora Igoa i Jadnike. Radnja Dragocene ogrlice smeštena je u grad P., bez ikakve sumnje – Pariz, krajem XVIII i početkom XIX veka, odnosno nakon Francuske revolucije i terora Jakobinske diktature. Paralele između Jadnika i Dragocene ogrlice prevazilaze, naravno, isti prostorni i vremenski okvir i vide se prvenstveno u istim tipovima junaka – ljudima izuzetno teških životnih sudbina koji uz pomoć milostivih pojedinaca uspevaju da promene svoje okolnosti i da se obogate, a stečeno bogatstvo koristiće kako bi i sami pomagali siromašne i nesrećne, naravno, potpuno anonimno. Velom tajne obavijene su ličnosti i Igoovog Žana Valžana i Komarčićevog Ogista Degilja.

Dragocena ogrlica zapravo je inspirisana jednim slučajem koji je izazvao veliko interesovanje u srpskoj javnosti i bio detaljno praćen u dnevnoj štampi. Reč je, naime, o sudskom procesu koji su poveli naslednici Ilije Kolarca u nameri da obore testament ovog znamenitog srpskog zadužbinara i dobrotvora. Povezivanje ovog senzacionalnog slučaja i potke romana izvršeno je direktno kroz okvirnu priču koju jedan učitelj pripoveda okupljenim sugrađanima. Na taj način ispričana povest o francuskom društvu postaje radnja romana i neposredno ilustruje društvene prilike u tadašnjoj Srbiji.

Dragocena ogrlica se tipično određuje kao kriminalistički roman zabavnog karaktera, konkretnije kao roman intrige, misterije i zagonetke. Naravno, ova žanrovska određenja nalaze svoje opravdanje u tekstu, jer kroz javno suđenje pratimo odmotavanje klupka kriminalne zavere. Međutim, zločin koji je unesrećio jedan ljudski život u fokus dovodi pitanje društvene pravde, što ovaj roman prevashodno određuje kao socijalni roman. Dragocena ogrlica Lazara Komarčića u osnovi je društvena kritika usmerena protiv sprege vladajuće klase i korumpiranog sudstva, i reprezentativno donosi društveno-političke stavove ovog levo orijentisanog autora.

U društvu koje je toliko korumpirano da u njemu nema nikakve socijalne pravde, nema mesta za moralno uzvišene ljude, te junacima ovog romana ne preostaje ništa drugo sem da se iz tog i takvog društva uklone. Društvena kritika se ovim kontrastom zaoštrava, da bi svoj vrhunac dosegla u nedodirljivosti zločinaca potcrtavajući Komarčićev pesimističan pogled i na srpsko društvo.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi zanimljivi romani zaboravljenih pisaca kao što su: Svetolik Ranković (Porušeni ideali, Gorski car, Seoska učiteljica), Stojan Novaković (Kaluđer i hajduk), Ivo Ćipiko (Za kruhom, Pauci), Andra Gavrilović (Prve žrtve, Despotova vlastela) i mnogi drugi.

Sva dela Lazara Komarčića možete pronaći OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu