Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Познате српске књижевне породице које заборављамо

Иако у нашој традицији није изузетак да постоје продична занимања, те се син бави истим послом као и отац, ћерка наслеђује мајчин позив итд., необично је да се у свету књижевности не памте неке упадљиво занимљиве породице које су у више генерација дале изузетне књижевнике.
Мода је један од најзанимљивијих примера породица Илић. Јован Илић, врло значајан српски песник имао је ту срећу да га духовно наследе оба сина – један је, наравно, познати култни поета Војислав Илић, а други мање познат и заборављен Драгутин Илић, писац прве драме фантастике на свету и неколико историјских и градских романа.
Није ретко ни то да су важни српски функционери, дипломате, били истовремено и ствараоци. А опет занимљиво је како су се исте улоге понављале кроз више генерација. Можда и први српски дипломата и свакако врло утицајна личност у ондашњој спољној политици је Прота Матеја Ненадовић који је у својим мемоарима забележио важне елементе српске историје, ситуације којима је био сведок , па његови записи онемогућавају фалсификовање историје и наше прошлости. Његов потомак, љубомир Ненадовић, био је песник, путописац и просветитељ попут Проте Матеје Ненадовића. Његова Писма из Италије и Писма из Немачке сведоче о томе како је образован и просвећен Србин тог времена доживљавао прилике у другим земљама, а спис О Црногорцима приказује његово одушевљење Црном Гором и опет нам даје доста документарне грађе као и податке о црногорском(а опет и српском) менталитету…
Потпуно је непозната чињеница да је први српски психијатар и писац Лаза Лазаревић имао ћерку која је такође била књижевница, нажалост данас потпуно заборављена – Анђелија Лазаревић. За собом је оставила два упечатљива дела с много емоција и сентименталног расположења – Паланка у планини и Лутања.
О квалитету стварања у различитим генерацијама у истој фамилији се може расправљати – али једно је сигурно, не смемо да заборавимо знамените српске породице у којима се гајио таленат и развијала љубав према писању – јер ивер не пада далеко од кладе, и велика дела и људи често настају у окружењу које им даје најважније смернице и подршку – да није породица не би било ни њих…

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу