Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Лазар Комарчић: „Драгоцена огрлица”

Драгоцена огрлица је први роман Лазара Комарчића, објављен 1880. године. У средишту радње романа је судски процес на коме треба да се утврди власништво над огрлицом велике материјалне вредности. Наиме, младић наизглед скромног порекла, без утицајних пријатеља и друштвених веза, Флавије Розети покушава на суду да докаже како је драгоцена огрлица, тренутно у власништву госпође Андроните маркизе Бонвиљске, жене Мишеља Мозентала, председника сената у П., његова својина. Иако су докази, искази сведока и чињенице на његовој страни, Флавије неће успети да овај судски процес оконча у своју корист, јер против себе има сувише моћне противнике, представнике државне и судске власти.

Лазар Комарчић је своју Драгоцену огрлицу писао под јаким утицајем европског романтизма, угледајући се у првом реду на Виктора Игоа и Јаднике. Радња Драгоцене огрлице смештена је у град П., без икакве сумње – Париз, крајем XVIII и почетком XIX века, односно након Француске револуције и терора Јакобинске диктатуре. Паралеле између Јадника и Драгоцене огрлице превазилазе, наравно, исти просторни и временски оквир и виде се првенствено у истим типовима јунака – људима изузетно тешких животних судбина који уз помоћ милостивих појединаца успевају да промене своје околности и да се обогате, а стечено богатство користиће како би и сами помагали сиромашне и несрећне, наравно, потпуно анонимно. Велом тајне обавијене су личности и Игоовог Жана Валжана и Комарчићевог Огиста Дегиља.

Драгоцена огрлица заправо је инспирисана једним случајем који је изазвао велико интересовање у српској јавности и био детаљно праћен у дневној штампи. Реч је, наиме, о судском процесу који су повели наследници Илије Коларца у намери да оборе тестамент овог знаменитог српског задужбинара и добротвора. Повезивање овог сензационалног случаја и потке романа извршено је директно кроз оквирну причу коју један учитељ приповеда окупљеним суграђанима. На тај начин испричана повест о француском друштву постаје радња романа и непосредно илуструје друштвене прилике у тадашњој Србији.

Драгоцена огрлица се типично одређује као криминалистички роман забавног карактера, конкретније као роман интриге, мистерије и загонетке. Наравно, ова жанровска одређења налазе своје оправдање у тексту, јер кроз јавно суђење пратимо одмотавање клупка криминалне завере. Међутим, злочин који је унесрећио један људски живот у фокус доводи питање друштвене правде, што овај роман превасходно одређује као социјални роман. Драгоцена огрлица Лазара Комарчића у основи је друштвена критика усмерена против спреге владајуће класе и корумпираног судства, и репрезентативно доноси друштвено-политичке ставове овог лево оријентисаног аутора.

У друштву које је толико корумпирано да у њему нема никакве социјалне правде, нема места за морално узвишене људе, те јунацима овог романа не преостаје ништа друго сем да се из тог и таквог друштва уклоне. Друштвена критика се овим контрастом заоштрава, да би свој врхунац досегла у недодирљивости злочинаца потцртавајући Комарчићев песимистичан поглед и на српско друштво.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви романи заборављених писаца као што су: Светолик Ранковић (Порушени идеали, Горски цар, Сеоска учитељица), Стојан Новаковић (Калуђер и хајдук), Иво Ћипико (За крухом, Пауци), Андра Гавриловић (Прве жртве, Деспотова властела) и многи други.

Сва дела Лазара Комарчића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу