Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Tihomir R. Đorđević?

Tihomir R. Đorđević (1868–1944) bio je srpski etnolog, folklorista, istoričar i jedan od istaknutijih intelektualaca. Bio je akademik Srpske kraljevske akademije i profesor na Beogradskom univerzitetu.

Ovaj uvaženi naučnik rodio se u Knjaževcu 19. februara 1868. godine u skromnoj i patrijarhalnoj porodici. Njegov otac, Raja, bio je sveštenik i služio je u Brestovcu i Lužanu kod Aleksinca. To je jedan od razloga koji je Tihomira R. Đorđevića doveo od malih nogu u kontakt sa narodom i seoskom sredinom. Iz tog kontakta javlja se u njemu ljubav prema takvom načinu života, i onda će kasnije ceo svoj životni vek posvetiti istraživanjima i proučavanjima narodne kulture, običaja i tradicije. On nije jedini u svojoj porodici koji je bio zainteresovan za ovo. Njegov brat Vladimir, kompozitor i muzikolog, bavio se narodnom kulturom, a njegova sestričina Danica tokom života je sakupljala, beležila i proučavala tradicionalne narodne igre sa teritorije nekadašnje Jugoslavije.

U srednjoškolskim danima – učio je gimnaziju – već se dao u analiziranje svog kraja. Zanimale su ga i narodne pesme, jer se i kroz njih može mnogo videti o kakvoj sredini je reč i koji su običaji karakteristični za tu sredinu. Čitao je dela Vuka Karadžića, Milana Đ. Milićevića, Stojana Novakovića i brojnih drugih autora. Pošto je završio gimnaziju, Tihomir R. Đorđević upisao se na Istorijsko-filološki odsek Velike škole u Beogradu. Studirao je u Beču i u Minhenu, gde je odbranio 1902. godine doktorsku tezu pod nazivom Die Zigeuner in Serbien. Prvi deo ovog rada objavljen je u Budimpešti 1903, a drugi deo izašao je tri godine kasnije.

Do 1905. godine bio je profesor i direktor Učiteljske škole u Aleksincu. Ovo je vreme kada uređuje časopis Karadžić, koji je pokrenuo i o svom trošku izdavao. Karadžić je „list za srpski narodni život, običaje i predanje”. Izlazio je u periodu od 1899. do 1904. godine i bio je mesečni list, koji je predstavljao neku vrstu etnološkog zbornika. Činile su ga razne narodne pripovetke, zanimljivosti o poreklu sela, muzici i o odevanju i običajima naroda.

Po povratku u Beograd Tihomir R. Đorđević najpre je radio kao profesor u Prvoj muškoj gimnaziji. Kasnije je postao profesor etnologije na Beogradskom univerzitetu, gde je ostao do penzionisanja 1938. godine. Bio je član mnogih naučnih i stručnih udruženja. Od dopisnog člana Srpske kraljevske akademije vrlo brzo postao je redovni član. Bio je dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, član Društva za proučavanje Roma u Londonu, Srpskog lekarskog društva u Beogradu, počasni član Etnološkog društva u Skoplju. On je bio i predsednik Zadužbine Nikole Čupića i osnivač i vlasnik Arhiva za arbanasku sredinu, jezik i etnologiju.

Pored toga što je uređivao list Karadžić, Tihomir R. Đorđević jedno vreme bio je urednik Srpskog književnog glasnika i član uredništva časopisa Prilozi za književnost, istoriju, jezik i folklor. On je sarađivao u radu na drugim publikacijama i časopisima, od kojih su najpoznatiji Bosanska vila, Brankovo kolo, Politika, Nova iskra, Letopis Matice srpske

knjiga Ciganske narodne pripovetkeObjavio je veliki broj radova, preko sedamsto, i to su uglavnom etnografska istraživanja Srba, ali i drugih – hteo je da prouči Rome, Cincare, Vlahe i Grke. Otuda i njegova doktorska disertacija Die Zigeuner in Serbien (Cigani u Srbiji). Njegovo poznato delo jeste Ciganske narodne pripovetke, u kome predstavlja određene segmente iz života Roma.

Kao i sestričina mu, i Tihomir R. Đorđević bavio se narodnim igrama, te ih je sakupio i sistematizovao, a potom i objavio knjigu Srpske narodne igre. Druga njegova najvažnija dela su Iz Srbije kneza Miloša i Naš narodni život.

Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu kao komandir bolničke čete. Drugi svetski rat je dočekao kao predsednik Srpske književne zadruge, a onda su ga smestili u logor na Banjici 1941. godine. Izbavio se iz logora, ali je bio dosta slabog zdravlja i ostatak života proveo je u lošim finansijskim uslovima. Umro je 28. maja 1944. godine, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Sva dela Tihomira R. Đorđevića koja je Portalibris objavio pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu