Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Ko je bio Ivan Gundulić?

Ivan Gundulić (1589-1638) je bio najpoznatiji srpski pesnik iz Dubrovnika. Njegova vlastelinska porodica je bila poznata u Dubrovniku još od 13. veka, a i sam Ivan Gundulić je, takođe, bio na istaknutim položajima – činovnik Dubrovačke republike, senator i dva puta knez u Konavlima.

Bio je vrlo plodan pisac, a od njegovih poznatih 18 pesničkih dela, sačuvano je 12. U mladosti je pisao pastorale, melodrame i lirske pesme. Na samom početku književnog stvaralaštva Ivan Gundulić piše dela svetovnog karaktera, a kasnije prelazi na drugačiji tip.

Njegovo najpoznatije delo ‒ „Osman” ‒ ujedno je i najpoznatije delo dubrovačke književnosti, a u njemu je opevao Hoćimsku bitku i smrt sultana Osmana II, u čemu je video predznak propasti Osmanskog carstva i oslobođenja Južnih Slovena.

Ostala značajna dela Ivana Gundulića su pobožni spev „Suze sina razmetnoga” i pastirska igra „Dubravka”. Prevodio je Davidove psalme, njih sedam, koje je štampao zajedno sa pobožnom pesmom „Od veličanstva božijeg”. Sačuvane su i kratke dramske scene „Dijana i Armida”, „Proserpina ugrabljena” i prevod „Arijadna”, dok su ostale izgubljene.

U Portalibrisovoj ediciji „Otrgnuto od zaborava” možete pronaći najpoznatije delo srpke književnosti nastale u Dubrovniku – spev „Osman”. Podsećamo vas da smo u okviru naše edicije izdali i druga dela zaboravljenih pisaca srpske književnosti i istaknutih imena srpske kulture i nauke, poput: Lazara Komarčića, Dragutina Ilića, Vladimira Ćorovića, Dragiše Vasića, Jaše Tomića, Anđelije Lazarević, Jelene Dimitrijević, Milice Janković i drugih.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu