Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ко је био Иван Гундулић?

Иван Гундулић (1589-1638) је био најпознатији српски песник из Дубровника. Његова властелинска породица је била позната у Дубровнику још од 13. века, а и сам Иван Гундулић је, такође, био на истакнутим положајима – чиновник Дубровачке републике, сенатор и два пута кнез у Конавлима.

Био је врло плодан писац, а од његових познатих 18 песничких дела, сачувано је 12. У младости је писао пасторале, мелодраме и лирске песме. На самом почетку књижевног стваралаштва Иван Гундулић пише дела световног карактера, а касније прелази на другачији тип.

Његово најпознатије дело ‒ „Осман” ‒ уједно је и најпознатије дело дубровачке књижевности, а у њему је опевао Хоћимску битку и смрт султана Османа II, у чему је видео предзнак пропасти Османског царства и ослобођења Јужних Словена.

Остала значајна дела Ивана Гундулића су побожни спев „Сузе сина разметнога” и пастирска игра „Дубравка”. Преводио је Давидове псалме, њих седам, које је штампао заједно са побожном песмом „Од величанства божијег”. Сачуване су и кратке драмске сцене „Дијана и Армида”, „Просерпина уграбљена” и превод „Аријадна”, док су остале изгубљене.

У Порталибрисовој едицији „Отргнуто од заборава” можете пронаћи најпознатије дело српке књижевности настале у Дубровнику – спев „Осман”. Подсећамо вас да смо у оквиру наше едиције издали и друга дела заборављених писаца српске књижевности и истакнутих имена српске културе и науке, попут: Лазара Комарчића, Драгутина Илића, Владимира Ћоровића, Драгише Васића, Јаше Томића, Анђелије Лазаревић, Јелене Димитријевић, Милице Јанковић и других.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу