Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Драгиша Васић?

Драгиша Васић је био српски писац, политичар, адвокат. Његов живот нераскидиво је повезан са државним турбуленцијама, па је и његова списатељска судбина била да буде маргинализован и готово заборављен.

Драгиша Васић је студирао књижевност и права, постао угледни профессор и правник у Београду, али је увек нагињао књижевности, којој се касније сасвим посветио. Још једна његова страст била је политика, којом се у зрелом добу активно бавио. Учествовао је у Првом светском рату, био повезан са организацијом Црна рука, за чијег се члана – Драгутина Димитријевића Аписа, залагао чак код Пашића.

Један део стваралачког рада Драгише Васића тиче се српске историје. Овековечио је бурни Мајски преврат и убиство краља Александра и краљице Драге у делу Деветсто трећа, које је и данас интригантно и открива неке детаље везане за тадашњу политичку сцену које су мало познате. Сматра се да му је доста материјала за то дело дао поручник Михаило Вемић.

Још један историјски моменат сачуван у његовом делу, тачније у збирци приповедака Утуљена кандила је и прелаз преко Албаније у Првом светском рату. Ово није само историјски спис, већ надахнут и литерарно снажан.

Најпознатији роман Црвене магле Драгише Васића бави се врло пипавим питанима, необичним за нашу културу и литературу – дилема између љубави и дужности према земљи, дезертерство, преиспитивање идеала. Кажу да се овом књигом Васић замерио комунистима.

Као једном од угледнијих људи тога времена, додељена му је титула академика, а врло брзо Драгиша Васић постао потпредседник Српског културног клуба са седиштем у тадашњем Капетан Мишином здању, одмах по његовом оснивању у Београду 1937. године.

Мало је позната чињеница да се, иако политички активан, Васић након капитулације повлачи у своје родно место и повлачи се из јавног живота. Када чује за формирање партизанских одреда у Таковском округу, схвата да би могао пасти у њихове руке и имати проблема због својих предратних јавно изношених ставова, па одлучује да приђе покрету Драже Михаиловића. По наређењу пуковника Михаиловића Драгиша Васић убрзо стиже у штаб у место звано Бабина Глава на Равној гори. Пуковник Михаиловић је добро знао предратне заслуге Драгише Васића па га је убрзо уврстио у свој штаб као политичког делегата. Васић је почео да политички уздиже четнички покрет. Убрзо, пуковник Михаиловић поставља Васића за свог личног делегата, а затим и за политичког делегата читаве Врховне команде.

Још увек није сасвим јасно како је Драгиша Васић завршио. Многи су сматрали да је као и други припадници покрета, попут Ђуришића, Остојића и Лалатовића погубљен у Јасеновцу, али постоји теорија и да је био ухваћен и заточен у бањалучкој гимназији, можда припреман да буде сведок на суђењу Дражи Михаиловићу. Записници са суђења и пресуда нигде не постоје.

Иако је Драгиша Васић рехабилитован, његова дела су остала непозната широј публици. Порталибрис је решио да исправи ту неправду и да ове књиге поново изда.

Пад са грађевине су Васићеве приповетке које говоре о преломним, упечатљивим тренуцима у људском животу као што је сведочење нечијем страдању, смрт животног партнера, несвакидашњи сусрет… Аутор мајсторски представља разнолике личности кроз њихов говор, поступке, писма, унутрашњи монолог. У нушићевском маниру приказује трговце, лажну господу, осуђенике, алкохоличаре, остављајући утисак на чита­оце да све те људе однекуд познају.

Витло су такође приповетке Драгише Васића – збирка која изузетно упечатљиво и снажно бележе интиман уну­трашњи доживљај неке животне сензације – од детиње трауме до ратних шокова, љубавних ситуација, тешких животних изазова. За разлику од Деветсто треће и романа Црвене магле, у којима се Васић држи хронологије и где доминирају догађаји, овде је акценат на осећањима, на оном непоновљивом унутрашњем проживљавању стварности који свако носи у својој глави и срцу, и који само вешти приповедачи умеју да пренесу у форму приче.

О књизи Деветсто трећа и Црвене магле, које је такође реиздао Порталибрис, већ је било речи.

Сва дела Драгише Васића можете видети ОВДЕ.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу