Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Јаша Томић?

Јаков Јаша Томић (1856-1922) био је српски књижевник и политичар, бавио се историјским темама, уједињењем, анализом менталитета нашег народа и о свему томе писао.
Рођен је у Вршцу, али му се породица касније преселила за Београд. Јаша Томић је  студирао медицину и књижевност, али га је привлачила  политика и врло брзо је напустио студије. Долази у Нови Сад након женидбе са ћерком Светозара Милетића, Милицом. Та женидба помогла је његову политичку каријеру, али је у брачној партнерки добио садруга и у својим борбама. Јавно деловање вршио је преко листа Застава, који је водио, а истовремено је био Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, која је ускоро променила име у Радикална странка.
Јаша Томић се у својим књижевним делима опет бавио политичким и историјским темама, желећи да употреби књижевност као медијум за ширење идеја и знања.
Ипак, његово политичко деловање имало је и те какав одјек. Био је један од најважнијих личности у Народној скупштини када је одлучено да се Срем, Банат и Бачка припоје Краљевини Србији.
Међу најупечатљивијим догађајима везаних за живот Јаше Томића је свакако убиство Мише Димитријевића. Желећи да му се освети што је овај у новинама увредио његову жену, Милицу, Томић га је пратио и лично убио, за шта је служио затворску казну док није помилован након 6 година, захваљујући протестима Новосађанки, чије је симпатије освојио управо тиме што је штитио част своје жене.
Од историјско-политичких дела Јаше Томића најпознатија су Рат на Косову и Старој Србији, Рат у Албанији и око Скадра, Рат у Маћедонији и Бугарској, али је писао и приповетке и друге књижевне форме: Преко трња до звезда, Приповетке, Трулеж, Назарени
Рат на Косову и Старој Србији је дело које је због догађаја на истим просторима у новије доба поново актуелно. Он приказује положај и менталитет људи из тог краја откривајући невоље које датирају још из времена ослобађања од Турака. Описује етнички састав становништва и њихове односе.
Један од спорних списа Јаше Томића је Јеврејско питање, где износи негативан став према Јеврејима, што се и даље везује за његову личност, па се при подизању споменика у Новом Саду опет подигла напетост.

Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година) итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу