Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Јаша Томић?

Јаков Јаша Томић (1856-1922) био је српски књижевник и политичар, бавио се историјским темама, уједињењем, анализом менталитета нашег народа и о свему томе писао.
Рођен је у Вршцу, али му се породица касније преселила за Београд. Јаша Томић је  студирао медицину и књижевност, али га је привлачила  политика и врло брзо је напустио студије. Долази у Нови Сад након женидбе са ћерком Светозара Милетића, Милицом. Та женидба помогла је његову политичку каријеру, али је у брачној партнерки добио садруга и у својим борбама. Јавно деловање вршио је преко листа Застава, који је водио, а истовремено је био Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, која је ускоро променила име у Радикална странка.
Јаша Томић се у својим књижевним делима опет бавио политичким и историјским темама, желећи да употреби књижевност као медијум за ширење идеја и знања.
Ипак, његово политичко деловање имало је и те какав одјек. Био је један од најважнијих личности у Народној скупштини када је одлучено да се Срем, Банат и Бачка припоје Краљевини Србији.
Међу најупечатљивијим догађајима везаних за живот Јаше Томића је свакако убиство Мише Димитријевића. Желећи да му се освети што је овај у новинама увредио његову жену, Милицу, Томић га је пратио и лично убио, за шта је служио затворску казну док није помилован након 6 година, захваљујући протестима Новосађанки, чије је симпатије освојио управо тиме што је штитио част своје жене.
Од историјско-политичких дела Јаше Томића најпознатија су Рат на Косову и Старој Србији, Рат у Албанији и око Скадра, Рат у Маћедонији и Бугарској, али је писао и приповетке и друге књижевне форме: Преко трња до звезда, Приповетке, Трулеж, Назарени
Рат на Косову и Старој Србији је дело које је због догађаја на истим просторима у новије доба поново актуелно. Он приказује положај и менталитет људи из тог краја откривајући невоље које датирају још из времена ослобађања од Турака. Описује етнички састав становништва и њихове односе.
Један од спорних списа Јаше Томића је Јеврејско питање, где износи негативан став према Јеврејима, што се и даље везује за његову личност, па се при подизању споменика у Новом Саду опет подигла напетост.

Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година) итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Дела овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу