Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Из дубровачког живота” и пера Ива Војновића

Еквиноцијо и Дубровачка трилогија две су најпознатије и најуспешније драме Ива Војновића, а баве се дубровачким животом и Дубровчанима.

Дубровачка трилогија

Дубровачку трилогију многи сматрају најуспешнијим делом Ива Војновића, познатог дубровачког писца и драматурга. У питању је трилогија, односно целина коју чине три драме – Allons enfants!, Сутон и На тараци. Дело је настало у периоду од 1895. до 1901. године и бави се темом пада Дубровачке републике.

Први део трилогије говори о доласку Француза, односно Лористонове војске у Дубровник. У овом делу су ликови изузетно прецизно окарактерисани и разноврсни. Из сваког описа и ситуације можемо сазнати нешто ново о људима и животу у Дубровнику – од одлука које доноси властела до граје обичног народа на улици; од људи на Сорбони до људи сиромашног образовања и сл. У другом делу писац обрађује теме недостатка слободе и окретања ка прошлости, заправо, описује пропадање властеле, као и њихов горди карактер. Властела није желела да прихвати реформе неопходне за уклапање у нови поредак, па је због тога и само властелинство на крају укинуто. Трећи део се бави доласком новог времена и људи, тј. крајем старог уређења Дубровачке републике. Он представља само сенку и успомену на некадашњи сјај и господство дубровачке властеле. Симболично, ради се о 1900. години, која представља улазак у нови, 20. век, али у ново раздобље и нове прилике за Дубровник и Дубровчане.

Од свих делова Дубровачке трилогије, само је трећи смештен у време када је и сам Иво Војновић живео, тј. у време када је дело још увек настајало, док су прва два смештена у прошлости. Како се сам аутор изразио, ово дело представља симболично „три струка – ловорику, пелин и вријес” које он полаже на гроб свог оца. Укупно радња Дубровачке трилогије обухвата временски период од готово сто година – од 1806. до 1900. године. Специфичан је и простор у ком се радња ове трилогије одвија – први део обухвата најшири простор, који се у другом делу сужава на кућу, а у трећем – на терасу (На тараци). Војновић је првобитно планирао да се читаво дело зове Сутон, али се на крају одлучио за наслов Дубровачка трилогија. О дуготрајном и мукотрпном процесу настајања сведочи и чињеница да је трилогија имала чак петнаест верзија. Као и у другим делима Ива Војновића, велики део пажње посвећен је самом граду Дубровнику, па тако и овде можемо прочитати „Град”, где он практично постаје један од главних ликова у свести читалаца.

Еквиноцијо

Еквиноцијо је такође једна од познатијих драма Ива Војновића. У питању је дело које на реалистичан начин осликава скромне и оскудне животе људи, чиме нам је писац представио и другу страну Дубровника и Дубровчана, без визија о славној прошлости града, о раскошном животу властеле итд. Дело припада Војновићевим драмама „из дубровачког живота” и састоји се од четири чина, која аутор назива „приказама”. Главни ликови дела су мајка и син – Јеле и Иво. Ту се још налази велики број позитивно представљених сиромашних људи из Дубровника – рибара, морнара, домаћица, трговаца, али и неки негативно насликани ликови, као што су капетан Франо или Никола Мариновић, богаташ из Америке. У драми се нашло места и за једну љубавну причу – између Ане и Јелиног сина Ива.

Сам наслов дела – Еквиноцијо – врло је симболичан. Ова реч (и у варијанти еквиноциј, лат. equinotio) означава равнодневицу, дан у години када су обданица и ноћ једнаке дужине (пролећна и јесења равнодневница). Међутим, у дубровачком народу постоје веровања везана за овај дан – о великом невремену, јако лошим временским приликама, олуји, земљотресу и сл., готово апокалиптичним сценама из којих би се и сам град и мештани једва извукли. Овакво невреме нашло је своје место и у тексту драме – док су ветар и олуја напољу носили све пред собом, сиромашни мештани су се сакрили и држали заједно у једној кући. Еквиноцијо би овде могао да симболише спољашње мутне и црне околности које су се надвиле над градом, посебно над оним слојем друштва који није повлашћен и живи обичним, сиромашним животом. Ово невреме би могло представљати и црну судбину која чека Дубровник.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друге интересантне драме, међу којима су: Дундо Мароје Марина Држића, Кабарет код „Две хемисфере” Александра Илића, Проводаџије Милана Савића, Развод брака Јаше Томића и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Еквиноцијо и Дубровачка трилогија погледајте ОВДЕ, а сва дела Ива Војновића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу