Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Из дубровачког живота” и пера Ива Војновића

Еквиноцијо и Дубровачка трилогија две су најпознатије и најуспешније драме Ива Војновића, а баве се дубровачким животом и Дубровчанима.

Дубровачка трилогија

Дубровачку трилогију многи сматрају најуспешнијим делом Ива Војновића, познатог дубровачког писца и драматурга. У питању је трилогија, односно целина коју чине три драме – Allons enfants!, Сутон и На тараци. Дело је настало у периоду од 1895. до 1901. године и бави се темом пада Дубровачке републике.

Први део трилогије говори о доласку Француза, односно Лористонове војске у Дубровник. У овом делу су ликови изузетно прецизно окарактерисани и разноврсни. Из сваког описа и ситуације можемо сазнати нешто ново о људима и животу у Дубровнику – од одлука које доноси властела до граје обичног народа на улици; од људи на Сорбони до људи сиромашног образовања и сл. У другом делу писац обрађује теме недостатка слободе и окретања ка прошлости, заправо, описује пропадање властеле, као и њихов горди карактер. Властела није желела да прихвати реформе неопходне за уклапање у нови поредак, па је због тога и само властелинство на крају укинуто. Трећи део се бави доласком новог времена и људи, тј. крајем старог уређења Дубровачке републике. Он представља само сенку и успомену на некадашњи сјај и господство дубровачке властеле. Симболично, ради се о 1900. години, која представља улазак у нови, 20. век, али у ново раздобље и нове прилике за Дубровник и Дубровчане.

Од свих делова Дубровачке трилогије, само је трећи смештен у време када је и сам Иво Војновић живео, тј. у време када је дело још увек настајало, док су прва два смештена у прошлости. Како се сам аутор изразио, ово дело представља симболично „три струка – ловорику, пелин и вријес” које он полаже на гроб свог оца. Укупно радња Дубровачке трилогије обухвата временски период од готово сто година – од 1806. до 1900. године. Специфичан је и простор у ком се радња ове трилогије одвија – први део обухвата најшири простор, који се у другом делу сужава на кућу, а у трећем – на терасу (На тараци). Војновић је првобитно планирао да се читаво дело зове Сутон, али се на крају одлучио за наслов Дубровачка трилогија. О дуготрајном и мукотрпном процесу настајања сведочи и чињеница да је трилогија имала чак петнаест верзија. Као и у другим делима Ива Војновића, велики део пажње посвећен је самом граду Дубровнику, па тако и овде можемо прочитати „Град”, где он практично постаје један од главних ликова у свести читалаца.

Еквиноцијо

Еквиноцијо је такође једна од познатијих драма Ива Војновића. У питању је дело које на реалистичан начин осликава скромне и оскудне животе људи, чиме нам је писац представио и другу страну Дубровника и Дубровчана, без визија о славној прошлости града, о раскошном животу властеле итд. Дело припада Војновићевим драмама „из дубровачког живота” и састоји се од четири чина, која аутор назива „приказама”. Главни ликови дела су мајка и син – Јеле и Иво. Ту се још налази велики број позитивно представљених сиромашних људи из Дубровника – рибара, морнара, домаћица, трговаца, али и неки негативно насликани ликови, као што су капетан Франо или Никола Мариновић, богаташ из Америке. У драми се нашло места и за једну љубавну причу – између Ане и Јелиног сина Ива.

Сам наслов дела – Еквиноцијо – врло је симболичан. Ова реч (и у варијанти еквиноциј, лат. equinotio) означава равнодневицу, дан у години када су обданица и ноћ једнаке дужине (пролећна и јесења равнодневница). Међутим, у дубровачком народу постоје веровања везана за овај дан – о великом невремену, јако лошим временским приликама, олуји, земљотресу и сл., готово апокалиптичним сценама из којих би се и сам град и мештани једва извукли. Овакво невреме нашло је своје место и у тексту драме – док су ветар и олуја напољу носили све пред собом, сиромашни мештани су се сакрили и држали заједно у једној кући. Еквиноцијо би овде могао да симболише спољашње мутне и црне околности које су се надвиле над градом, посебно над оним слојем друштва који није повлашћен и живи обичним, сиромашним животом. Ово невреме би могло представљати и црну судбину која чека Дубровник.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друге интересантне драме, међу којима су: Дундо Мароје Марина Држића, Кабарет код „Две хемисфере” Александра Илића, Проводаџије Милана Савића, Развод брака Јаше Томића и многе друге. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Књигу Еквиноцијо и Дубровачка трилогија погледајте ОВДЕ, а сва дела Ива Војновића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу