Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

DOJČIN PETAR i CAR PROVODADŽIJA – Milan Savić

Car provodadžija i Dojčin Petar komadi su koji su bili izuzetno prihvaćeni od strane publike i možda su od svih pozorišnih dela Milana Savića ova dva pokupila najviše interesovanja. Savić je najčešće pisao šaljive igre u tri ili četiri čina, dok je Dojčin Petar dramski spev.

Car provodadžija

Car provodadžija je šaljiva igra u četiri čina istorijske tematike. Prvi put je prikazana u Beogradu 28. septembra 1900. godine. Mnogi popularni srpski glumci su igrali, među kojima su bili Sara Bakalović (Jugovica), Pera Dobrinović (Đuraš), Dimitrije Spasić (Lazar Grbljanović). Branislav Nušić, najpoznatiji srpski komediograf, vrlo ju je pohvalio.

Radnja ove drame Milana Savića događa se u Prizrenu 1352. godine i smeštena je na dvor cara Stevana Dušana. Ako pogledamo čime se drama bavi i koje istorijske likove (Jug Bogdana, cara Dušana, Milicu, Lazara i druge) prikazuje, ne iznenađuje činjenica da je srpska publika bila zainteresovana i da je dobro prihvatila, jer je naša istorija važna, a oni koji su je naročito obeležili su upravo Jugovići i Lazar, o čemu je mnogo opevano i u epskim pesmama.

Iako smo možda očekivali da ova drama bude ozbiljna, naprotiv, ovo je jedna istorijska komedija, a naslov (Car provodadžija) možda malo i sugeriše šta da očekujemo. Možete zamisliti cara Dušana kao provodadžiju ili njegov dvor kao mesto ljubavnih susreta i mesto s kog se beži u svet sa svojim dragim ili dragom!

Milan Savić u komediji Car provodadžija vraća nas u vreme još pre nego što su se Lazar i Milica upoznali. Dok u poeziji, počev još od školskih dana, čitamo o njima dvoma koji su već u braku, ova Savićeva ideja da razradi ovakvu priču zaista je dobra jer čitaoci imaju priliku da čitaju o nečemu čega malo ima u našoj književnosti. Mada je sve ovo, kao i cela književnost uglavnom, plod mašte, to ne bi trebalo da nam smeta da se zabavimo dok čitamo. U ovoj drami Jugovići još nisu izvodili Milicu, ali se čuje nadaleko da je po svojoj lepoti nenadmašiva. Lazaru, čim ju je video kad je stigao na dvor, odmah se dopala. On ima svoje provodadžije, koji mu pomažu da dođe do Milice, ali i da ga Jug prihvati. Čitaocima će verovatno biti dosta drag dijalog između Lazara i Milice, koji na stidljiv način i igrom reči pokušavaju jedno drugom da nagoveste međusobno dopadanje.

Ovo nije jedina radnja u drami Car provodadžija. Milan Savić je uveo kao lika i Vizantinku Teodoru, poćerku Jovana Komnina, brata caričina, koja je svojom lepotom zaludela mnoge umove. Među njima je i Đuraš, veliki vlastelin. Zbog ove devojke biće spremni junaci da vade mačeve. Šta mislite, ko je junak s kim će ona pobeći iz carskih odaja?

Dojčin Petar

Dramski spev Dojčin Petar Milan Savić je posvetio Iliji Okrugiću, svome prijatelju pesniku i književniku, opatu i parohu varadinskom. Prikazan je u Srpskom narodnom pozorištu 21. decembra 1891. godine. Kao i u Caru provodadžiji, i ovde su glumci Pera Dobrinović (Mitar) i Dimitrije Spasić (kralj Matija) imali značajne uloge. Kako je nekad pisao list Pozorište, koji je uređivao Antonije Hadžić, scene ovog komada dobijale su gromoglasne aplauze.

Ovaj spev sastoji se od tri odeljka i nastao je prema narodnoj pesmi koja govori o Petru Dociju, varadinskom banu (Bolani Dojčin ili Vino pije Dojčin Petar). Ovo delo takođe ima istorijsku pozadinu, a svi ljubitelji istorije više su upućeni u to.

Dojčin Petar poznat je po tome što pije najbolje vino i voli najlepšu devojku. Kralj Matija, nestrpljiv da se uveri u to, odlučuje se da poseti Varadin zajedno sa Nikolom, svojim pobratimom. Međutim, kralj će doći prerušen u običnog viteza. Doznavši za to, Dojčin Petar poželi da nadmudri kralja i da ga oni dočekaju takođe prerušeni, odnosno da se Ruža predstavi kao krčmarica, pomislivši da će sve tako zajedno na kraju ostaviti jači utisak na kralja.

Život koji živi Dojčin predstavljen je idealnim, jednostavno da svaki čitalac zaželi da proba ukus tog čuvenog vina i bar na trenutak da bude u društvu takve devojke s kojom Dojčin provodi dane.

Iz lista Pozorište iz 1892. godine saznajemo i da Milan Savić nije imao na umu da će se Dojčin Petar prikazivati na pozornici, pa prvobitno nije postojala poslednja scena, u kojoj Ruža i Dojčin kleče pred kraljem.

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i druge drame sa istorijskom tematikom, među kojima su: Posmrtna slava kneza Mijaila M. Obrenovića III (Đorđe Maletić), Istorijske drame I, Istorijske drame II (Jovan Sterija Popović), Smrt Uroša Petog (Stefan Stefanović), Istorijske drame (Dragutin Ilić), Andrija Humski (Andra Gavrilović). Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Dojčin Petar i Car provodadžija možete videti OVDE, a sva dela Milana Savića OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu