Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DOBRE VOLJE i NA LEP NAČIN – Milan Savić

Dobre volje i Na lep način komedije su Milana Savića, srpskog književnika, pozorišnog kritičara i doktora filozofije. Njegov književni opus je veliki, a ljubav prema književnosti i pisanju preneo je i na svoju ćerku – Anicu Savić Rebac. Dela ovog poznatog putopisca, romanopisca, esejiste i autora pozorišnih komada dan-danas se čitaju. Sve je od izuzetne književne vrednosti, ali se ipak čini da dramska dela privlače najviše pažnje. Možda je to zbog toga što je čitaocu, i u današnjici ali i u prošlosti, trebalo da se uz knjigu opusti i nasmeje, pa su mu komedije uvek dobrodošle. Jasno je svima koliko je samo Branislav Nušić voljen od strane čitalaca, i to upravo zbog svojih komedija.

Dobre volje

Dobre volje, šaljiva igra u tri čina, prikazana je prvi put u Novom Sadu 4. marta 1886. godine. Milan Savić ju je štampao u Letopisu u knjizi 159 godine 1889. U osnovi ove komedije je pokušaj mladića da osvoji devojku koja mu se sviđa. Ovo je situacija koji pratimo od početka do kraja radnje. Dominiraju mnogi zapleti i likovi nailaze stalno na probleme, koji otežavaju da se radnja razreši. Laza Stojić je došao na zabavu i malo više popio. Tu je ugledao lepu i skromnu Jelenu, nećaku Marićkinu, i na prvi pogled se zaljubio u nju. Ona je rasla u ženskom internatu, ljubazna je i fina. Ona se upoznaje sa Stojićem, mada ne zna da je on njene nove prijateljice Drage brat, koji biva napadan, i, mada devojka ne želi, on je ljubi. Uvređena tim potezom, Jelena je saopštila svojim rođacima da više ne može ostati kod njih. Ovo je prvi zaplet u komediji Dobre volje. Do ovog momenta Milan Savić je usporavao radnju, pa je ceo prvi čin ekspozicija. U trenutku kad deluje da sledi rasplet situacije, dolazi do preokreta pojavom treće osobe, čime se formira ljubavni trougao, a komična napetost postaje sve veća.

Ovo je drugi problem za Jelenu i Stojića. S obzirom na to da Stojić po prirodi voli da koketira, razgovara, na zabavama je sklon upoznavanjima novih devojaka. Pre ovog događaja bio je na nekom okupljanju i tu je javno poljubio udovicu Jecićku, koja je to shvatila kao čin veridbe. Ovaj poljubac Stojićev u oba slučaja glavni je pokretač radnje.

U ovoj drami Milana Savića bitni su i sporedni likovi. Možda je među najvažnijim ovde Marić. Ali svi oni maltene podjednako doprinose radnji. Sporedna radnja je svakako i kad Laza kao sudija učestvuje u slučaju muža i žene koji se sude zbog toga što ju je on u pijanom stanju povredio.

Česti su i monolozi, koji nam služe da bolje shvatimo misli likova i njihova posmatranja određenih situacija.

Ono što je još interesantno za dramu Dobre volje Milana Savića je što ženski likovi imaju određenu dozu pokondirenosti, a ovo nije prvi put da srećemo u srpskoj književnosti. Svima je dobro poznata Fema iz Pokondirene tikve Jovana Sterije Popovića, ali i Savić voli da stvara ovakve likove (na primer: Radićka iz drame Provodadžije).

 

Na lep način

Ovo je drama koja nosi vrlo simpatičan naslov. Njime se kazuje mnogo toga i poentira se sve – jer, lako ćemo sve srediti samo ako je na lep način!

Milan Savić je ovu šaljivu igru u tri čina štampao u Javoru 1891. godine, a njeno prvo prikazivanje bilo je 31. avgusta 1899. u Beogradu. U središtu radnje tročinke Na lep način je zaplet zasnovan na nepoverenju supružnika, kojima nesigurnost i ljubomora stvaraju prepreku za skladan i srećan bračni život. Zapravo, sve u ovoj komediji usmereno je ka tome da zaista postoji izlečenje od ljubomore, i to na lep način. Svedoci smo da je ljubomora sve više prisutna kod mladih ljubavnih parova (ako posmatramo samo tu vrstu ljubomore), ali postoje i oni supružnici koji su duži niz godina u braku a ipak se bore sa nesigurnošću i sumnjaju u svoje partnere. Ovo potiče iz toga prvenstveno što nismo samouvereni i čini nam se stalno da smo manje vredni i da je neko drugi bolji od nas.

Sve isto je i sa likovima u drami Na lep način Milana Savića. Dva bračna para – Glišić i Ilić – imaju slične karakterne crte, kojima pokazuju izražen stepen ljubomore i straha da će ih partner prevariti. Jedina razlika je u pokazivanju ove osobine: žena tiho gunđa, u razgovoru sa prijateljicom iznosi svoje strepnje, dok muž njenu ljubomoru humoristički shvata.

Simpatično je što studenti i rođaci Glišićevi prave pozornicu u kući sve s namerom da prikažu odnos bračnog para i time ukažu na mane i sugerišu im da je ljubomora bespotrebna.

Komedija Na lep način Milana Savića slična je dramama Ljubomora Svetozara Ćorovića i Preki lek Mite Kalića.

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i druge komedije srpskih pisaca, među kojima su: Razvod braka Jaše Tomića, Sumnjivo lice Branislava Nušića, Dorćolska posla Čiča Ilije Stanojevića, Izabrane komedije Jovana Sterije Popovića. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Dobre volje i Na lep način pogledajte OVDE, a sva dela Milana Savića OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu