Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je Veljko Petrović?

Ako je jedan pisac bio povezan sa svim jugoslovenskim kulturama i pre formiranja zajedničke zemlje, bio je to Veljko Petrović. A bio je značajan pisac kao i važna ličnost u kulturi kako u kraljevskoj, tako i u socijalističkoj Jugoslaviji.

Još u mladosti Veljko Petrović je sarađivao sa hrvatskim i bosanskim listovima, pisao, bio u kontaktu sa svojim kolegama iz različitih krajeva, tokom rata, opet, bio dopisnik različitih novina, novosadskog Branika i sarajevskog Naroda.

Opus Veljka Petrovića obuhvata veliki broj pripovedaka kao i pesme, među kojima se posebno ističu rodoljubive. Spominje se često kako je ovaj pisac sa svojim talentom brzo omilio velikom srpskom kritičaru Jovanu Skerliću, i da je kvalitet njegovog stvaralaštva tokom godina ostao konstantan.

Sve zbirke pripovedaka Veljka Petrovića mogu se grupisati u nekoliko tematskih ciklusa i to: pripovetke o Vojvodini, pripovetke o drugim sredinama, ratne pripovetke i pripovetke o deci i životinjama.

Jedan od zanimljivih detalja vezanih za njegovo stvaralaštvo je i drugovanje sa Simom Pandurovićem. I sam Skerlić je za Veljka Petrovića rekao da ispoljava dualizam između modernog autora i poklonika srpske tradicije, pa nije slučajno što se sa Pandurovićem dobro razumeo. S druge strane, zahvaljujući toj crti poštovanja Srpstva i svog zavičaja, on je jedan od pisaca koji je uspeo da od zaborava sačuva mentalitet vojvođanskog čoveka o kome, zapravo, dominantno piše.

Zaboravlja se i da je po njegovom delu snimljena i tv serija u produkciji Televizije Beograd: Izdanci iz opaljenog grma, koju je režirao Eduard Galić, a u kojoj su glumili mnogi veliki glumci među kojima su i Milan Puzić, Ceca Bojković, Dragan Bojanić Gidra, Rade Marković, Miša Janketić. U pitanju je serija o nedaćama Prvog svetskog rata.

Zanimljiv je i podatak da je Petrović bio prvi posleratni direktor Narodnog muzeja, koji je i zaslužan što se ova institucija danas nalazi na centralnom gradskom trgu. Poznata je anegdota da je u tu bitku za novu zgradu Petrović ušao kada se uverio da su u prethodnom prostoru (gde je današnji Etnografski muzej) uslovi bili jako loši, te kada je otvorio kutiju sa slikama Đure Jakšića, iz nje je iskočio pacov. To ga je naljutilo i šokiralo, te je vrlo odlučno pokrenuo akciju, koja se srećom uspešno završila pa smo i danas ponosni na zdanje Narodnog muzeja, koji se nalazi tamo gde će ga svi videti – Beograđani, posetioci iz svih krajeva, turisti…

Ne treba zaboraviti ni da je Veljko Petrović bio potpredsednik srpskog Pen kluba, a kada je došlo do osnivanja Udruženja književnika, on je takođe izabran za predsednika, i to na skupu u kafani Kod dva jelena u Skadarliji.

Edicija Otrgnuto od zaborava, koju u celini možete videti na Portalibrisovom sajtu i kupovati knjige onlajn, vraća sećanja na važne srpske pisce i dela, a Veljko Petrović i njegove Pripovetkeu njoj zauzima posebno mesto… Podsećamo da su u okviru ove edicije reizdata i dela zaboravljenih pisaca kao što su: Milica Janković (Plava gospođa, Ljudi iz skamije), Jaša Prodanović (Naši i strani), Dušan Radić (Selo), Sibe Miličić (Žena i čovek), Slobodan J. Jovanović (Spomenica), Dragutin Ilić (Hadži Diša, Posle milijon godina) itd.

Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu