Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Михаило Петровић Алас, „Кроз поларну област”: свет вечитог снега и леда виђен очима математичара

Михаило Петровић Алас, истакнути српски математичар и чувени риболовац, учествовао је научној експедицији кроз поларне области 1931. године, заједно са скандинавским и француским истраживачима. О овом занимљивом путовању у пределе вечитог снега и леда оставио је интересантан путопис – Кроз поларну област, који иако доноси резултате значајне експедиције, нема за циљ да српској научној заједници представи податке који су током ње прикупљени. Првенствени циљ Михаила Петровића Аласа овде је да се широј публици пренесу непосредни утисци са путовања у тешко приступачне крајеве – путовања за које се пружа прилика само једном у животу.

Колико је ово искуство било значајно за аутора вероватно најбоље говори он сам у уводном делу путописа Кроз поларну област:

Прошлог лета, 1931. године, дата ми је била неочекивана прилика да узмем учешћа у једној научној поларној експедицији. Прилику сам радо прихватио и, што се боље могло, искористио, провео два месеца у поларном снегу и леду, добро отварао очи да не пропустим ништа од онога што, вероватно, више у своме веку нећу видети, и вратио се отуда као пробуђен из необичног сна.

Експедиција, састављена од међународних истраживача, морепловаца и научника кренула је јуна 1931. године из најсевернијег француског пристаништа Данкирка на север дуж западних обала Норвешке у правцу Медвеђег острва и Шпицберга; обишавши око архипелага Седам острва, и стигавши надомак Северног пола, наставила је пут запада ка источној обали Гренланда. Експедиција се вратила након два месеца пловидбе, обишавши Исланд са јужне стране, да би пронашла свој пут назад ка Данкирку преко Фарских и Шетландских острва, те источне обале Велике Британије.

Необични путопис Кроз поларну област описује не само ову поларну експедицију већ упоређује чувене историјске подухвате са онима који се предузимају у новије време, и који се баве већ сасвим специфичним истраживањима: проналасцима нових копнених територија, трговачких поморских рута и путева, те експлорацијом рудног богатства и другим комерцијалним сврхама.

Посебно интересантно поглавље посвећено је тешкоћама и опасностима са којима се сусрећу поларни истраживачи – од екстремно ниских температура, ледених ветрова и поларних олуја, у којима се бродови лако губе и буду оковани ледом, остају без намирница и воде за пиће, преко поларних болести изазваних недостатком свеже хране, све до слепила до кога долази од снажних рефлексија сунчеве светлости. Опасности прете и од поларних копнених и морских животиња: белих медведа, моржева, китова и – комараца. Говорећи о ризицима сваког поларног путовања, Михаило Петровић Алас не пропушта да се осврне и на чувене трагедије и мистерије овог опасног заната кроз историју.

У једној од најсуровијих средина Земљине кугле ипак има и људи о чијим животима, обичајима и свакодневици сведочи путопис Кроз поларну област. Ескими су, ако је судећи по Петровићевим описима, један од најиздржљивијих, али и најскромнијих народа на свету. Живећи у условима у којима је опстанак неизвестан и готово немогућ, ови људи су успели да се прилагоде својом довитљивошћу и фасцинантном издржљивошћу. Михаило Петровић Алас доноси непосредне утиске о њиховом породичном животу, међуљудским односима, традицијама, начинима лова и риболова кроз описе иглоа, одеће, оруђа, оружја, али и митова, стваралаштва и обреда.

Михаило Петровић Алас, будући страствени риболовац, посебну пажњу посвећује лову на китове у поларним областима, излажући нам и историју китоловства од најстаријих сачуваних података до савремених пракси.

Поред свега, Наш чувени математичар не пропушта прилику да опише лепоте бескрајних снежних равница, ледених санти на којима се сунчају поларни медведи, фоке и моржеви, те величанствених светлосних ефеката.

 

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздати и други мање познати путописа као што су: Бранислав Нушић (Путописи, Косово), Драгомир Брзак (Са Авале на Босфор), Милан Јовановић Морски (Тамо-амо по Истоку, Горе-доле по Напуљу), Љубомир Ненадовић (О Црногорцима, Писма из Италије, Писма из Немачке), Растко Петровић (Африка, Путописи), Јелена Ј. Димитријевић (Седам мора и три океана, Писма из Ниша, Писма из Солуна, Нови свет или У Америци годину дана). Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Сва издања овог аутора можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу