Da li znate ko je Veljko Petrović?

Ako je jedan pisac bio povezan sa svim jugoslovenskim kulturama i pre formiranja zajedničke zemlje, bio je to Vejko Petrović. A bio je značajan pisac kao i važna ličnost u kulturi kako u kraljevskoj, tako i u socijalističkoj Jugoslaviji.
Još u mladosti sarađivao je sa hrvatskim i bosanskim listovima, pisao, kontaktirao sa svojim kolegama iz različitih krajeva, tokom rata , opet, bio dopisnik za različite novine , za novosadski Branik i sarajevski Narod.
Njegov opus obuhvata veliki broj pripovedaka kao i pesme među kojima se posebno ističu rodoljubive. Spominje se često kako je ovaj pisac sa svojim talentom brzo omilio velikom kritičaru Jovanu Skrerliću, i da je kvalitet njegovog stvaralaštva tokom godina ostao konstantan.
Sve zbirke pripovijedaka mogu se grupisati u nekoliko tematskih ciklusa i to: pripovijetke o Vojvodini, pripovijetke o drugim sredinama, ratne pripovijetke i pripovijetke o djeci i životinjama.
Jedan od zanimljivih detalja vezanih za njegovo stvaralaštvo je i drugovanje sa Simom Panduroviće. I sam Skerlić je za Veljka rekao da ispoljava dualizam između modernog autora i poklonika srpske tradicije, pa nije slučajno što se sa Pandurovićem dobro razumeo. S druge strane, zahvaljujuči toj crti poštovanja srpstva i svog zavičaja on je jedan od pisaca koji je uspeo da od zaborava sačuva mentalitet vojvođanskog čoveka o kome, zapravo, dominantno piše.
Zaboravlja se i da je po njegovom delu snimljena i tv serija u produkciji Televizije Beograd: Izdanci iz opaljenog grma, koju je režirao Eduard Galić, a u kojoj su glumili mnogi veliki glumci među kojima su Milan Puzić, Ceca Bojković, Dragan Bojanić Gidra, Rade Marković, Miša Janketić. U pitanju je serija o nedaćama Prvog svetskog rata.
Zanimljiv je i podatak da je Petrović bio prvi posleratni direktor Narodnog muzeja koji je i zaslužan što se ova institucija danas nalazi na centralnom gradskom trgu. Poznata je anegdota da je u tu bitku za novu zgradu Petrović ušao kada se uverio da su u prethodnom prostoru(gde je današnji Etnografski muzej) uslovi bili jako loši, te kada je otvorio kutiju sa slikama Đure Jakšića iz nje je iskočio pacov. To ga je naljutilo i šokiralo, te je vrlo odlučno pokrenuo akciju koja se srećom uspešno završila pa smo i danas ponosni na zdanje Narodnog muzeja koji se nalazi tamo gde će ga svi videti – Beograđani, posetioci iz svih krajeva, turisti…
Ne treba zaboraviti ni da je Veljko Petrović bio potpredsednik srpskog Pen kluba, a kada je došlo do osnivanja Udruženja književnika on je takođe izabran za predsednika, i to na skupu u kafani Kod dva jelena u Skadarliji.
Edicija Otgnuto od zaborava koju u celini možete videti na Portalibrisovom sajtu i kupovati knjige onlajn, vraća sećanja na važne srpske pisce i dela, a Veljko Petrović i njegove Priovetke u njoj zauzima posebno mesto… Podsećamo da su u okviru ove edicije reizdata i dela zaboravljenih pisaca kao što su: Milica Janković (Plava gospođa, Ljudi iz skamije), Jaša Prodanović (Naši i strani), Dušan Radić (Selo), Sibe Milačić (Žena i čovek), Slobodan J.Jovanović (Spomenica), Dragutin Ilić (Hadži Diša, Posle Milijon godina) i td. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *