Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Вељко Петровић?

Ако је један писац био повезан са свим југословенским културама и пре формирања заједничке земље, био је то Вељко Петровић. А био је значајан писац као и важна личност у култури како у краљевској, тако и у социјалистичкој Југославији.

Још у младости Вељко Петровић је сарађивао са хрватским и босанским листовима, писао, био у контакту са својим колегама из различитих крајева, током рата, опет, био дописник различитих новина, новосадског Браника и сарајевског Народа.

Опус Вељка Петровића обухвата велики број приповедака као и песме, међу којима се посебно истичу родољубиве. Спомиње се често како је овај писац са својим талентом брзо омилио великом српском критичару Јовану Скерлићу, и да је квалитет његовог стваралаштва током година остао константан.

Све збирке приповедака Вељка Петровића могу се груписати у неколико тематских циклуса и то: приповетке о Војводини, приповетке о другим срединама, ратне приповетке и приповетке о деци и животињама.

Један од занимљивих детаља везаних за његово стваралаштво је и друговање са Симом Пандуровићем. И сам Скерлић је за Вељка Петровића рекао да испољава дуализам између модерног аутора и поклоника српске традиције, па није случајно што се са Пандуровићем добро разумео. С друге стране, захваљујући тој црти поштовања Српства и свог завичаја, он је један од писаца који је успео да од заборава сачува менталитет војвођанског човека о коме, заправо, доминантно пише.

Заборавља се и да је по његовом делу снимљена и тв серија у продукцији Телевизије Београд: Изданци из опаљеног грма, коју је режирао Едуард Галић, а у којој су глумили многи велики глумци међу којима су и Милан Пузић, Цеца Бојковић, Драган Бојанић Гидра, Раде Марковић, Миша Јанкетић. У питању је серија о недаћама Првог светског рата.

Занимљив је и податак да је Петровић био први послератни директор Народног музеја, који је и заслужан што се ова институција данас налази на централном градском тргу. Позната је анегдота да је у ту битку за нову зграду Петровић ушао када се уверио да су у претходном простору (где је данашњи Етнографски музеј) услови били јако лоши, те када је отворио кутију са сликама Ђуре Јакшића, из ње је искочио пацов. То га је наљутило и шокирало, те је врло одлучно покренуо акцију, која се срећом успешно завршила па смо и данас поносни на здање Народног музеја, који се налази тамо где ће га сви видети – Београђани, посетиоци из свих крајева, туристи…

Не треба заборавити ни да је Вељко Петровић био потпредседник српског Пен клуба, а када је дошло до оснивања Удружења књижевника, он је такође изабран за председника, и то на скупу у кафани Код два јелена у Скадарлији.

Едиција Отргнуто од заборава, коју у целини можете видети на Порталибрисовом сајту и куповати књиге онлајн, враћа сећања на важне српске писце и дела, а Вељко Петровић и његове Приповетке у њој заузима посебно место… Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Сибе Миличић (Жена и човек), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година) итд.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу