Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Вељко Милићевић?

Вељко Милићевић стварао је своје дописничке и књижевне контакте широм Југославије и док још није званично постојала. Сарађивао је са београдским, загребачким и босанским листовима. Занимљиво је да је и сам основао једну ђачку књижевну новину под именом Војислав и испунио га својим песмама, приповеткама, цртежима.

Стваралачки живот започео је у седамнаестој години, и то у неколико часописа. Као да је предосетио свој кратки животни и стваралачки пут те хтео да започне што пре.

Треба нагласити да је био најмлађи сарадник Српског књжевног гласника код уредника Богдана Поповића, па је по сведочењу самог Јована Скерлића био и остао најмлађи сарадник тог важног листа.

Милићевићево дело је невелико, али изузетно вредно. Најпознатији је његов роман Беспуће, који и сам не спада у обимна дела, представља први модерни роман који прати нову књижевну форму – психолошког романа о унутрашњем животу јунака, а истовремено поставља питање идентитета модерног човека. Још се само о Милутину Ускоковићу, аутору Дошљака и романа Чедомир Илић може рећи да је писао модерне градске романе који се приближавају романима тока свести.

Иако је ново доба у свету као и у Србији, односно тада Југославији, требало да представља изборене слободе и благодети за све, човек се осећао изгубљено. Неке важне вредности су пољуљане, а мењање места боравка свакако је било искуство које су пролазили паметни млади људи који су одлазили на школовање. Ипак у генерацији пре Вељка Милићевића и Ускоковића, многи талентовани (и најчешће богати) млади људи већ су били навикли на путовања, а на школовање слати су са обећањем да ће, када се врате са дипломом, добити важан посао, удобан живот, итд. Необично је да је о том мотиву и емоцијама сачувано врло мало прича. Али моменат напуштања завичаја ради одласка у већи град, а затим осећај да се нигде не припада – тај доживљај бележи нова генерација српских писаца која га и дубоко проживљава.

Ово кратко дело, које често није ни сматрано романом, уврштено је у програму за испит Српска књижевност 20. века на Филолошком факултету, али иако није међу најзначајнијима, поједини студенти и проучаваоци наново га откривају и дају му заслужено значајно место, проучавају то дело, пишу нове осврте, есеје, објашњавају како је српска књижевност богата баш јер има овакве модерне, врхунске романе, који и нису део матрице и тематског круга којим су се бавили наши водећи писци, наслањајући се на књижевну традицију иза себе.

Оно што се у јавности не зна јесте да је Милићевић био важан преводилац са неколико језика и обогатио својим преводима српску културну баштину, омогућио домаћој читалачкој публици да прочита ова важна дела, као што су Пиквиков клуб Чарлса Дикенса, Шта сам видео и преживео Арчибалда Рајса, О љубави од Стендала, Орао Ги де Мопасана. Дакле, преводио је са енглеског, француског, а и чешког. Није, зато, неочекивано да је и сам стварао врло модерно у духу нових европских књижевних тенденција, јер је сјајно познавао најважније светске књижевности и читао их у оригиналу.

Студенти који су сарађивали у Политици памте га као старијег колегу, врло углађеног, који би свакодневно након радног дана свраћао у култну кафану Код два јелена.

Његов значајан новинарски рад од 1911. године па током свог читавог века није довољно запамћен. Као писац, ипак је са романом Беспуће обухваћен у Нолитових 50 српских романа.

Едиција Отргнуто од заборава коју у целини можете видети на Порталибрисовом сајту и куповати књиге онлајн, враћа сећања на важне српске писце и дела.

Подсећамо да су у оквиру ове едиције реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Душан Радић (Село), Сибе Миличић (Жена и човек), Слободан Ј. Јовановић (Споменица), итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

 

 

 

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу