Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Михаило Сретеновић?

Михаило Сретеновић (1866–1934) био је српски књижевник и учитељ.

Он још један у низу наших заборављених писаца, иако је његов књижевни опус доста широк.

Сретеновић је рођен 16. фебруара 1866. године у Убу. Већи део свог живота провео је у Београду, за који га је везивао најпре рад. Наиме, у српском главном граду завршио је Учитељску школу, а касније је био уредник књижевних часописа који су се у овом граду штампали. Један од њих је дечји лист Зорица, који је излазио у времену 1897–1904. године и чији је власник и издавач било Учитељско удружење. Михаило Сретеновић је уређивао и часопис Мала Србадија и часопис Учитељ, који је због рата 1941. престао да излази. И ова два часописа су се објављивала такође у Београду.

Као учитељ Сретеновић је обишао многе градове широм Србије, па и даље, и може се рећи да је живот посветио овом послу и уопште образовању. Он је заједно са Браниславом Нушићем основао прво дечје позориште у Београду, чији су чланови у почетку били њихова деца. Једно од њих је и Маргита Предић Нушић (Гита), која је таленат и љубав према позоришту наследила управо од оца, Бранислава Нушића. Први комад у ком је она играла био је Живе лутке. Ово је представа која је рађена према делу Михаила Сретеновића.

Михаило је доста писао; аутор је бројних књига за децу, али и приповедака и романа за одрасле. Врло су му биле популарне дечје књиге и ваљало би да им се сад вратимо и не дозволимо да их време прогута. Неке од њих су Ђердан, Светли дани, Моје радовање. Приповетке и романи за одрасле су лаки за читање и интересантни и, свеукупно узев, најчешће говоре о народном животу. Из тога произилази да се рад Михаила Сретеновића може сврстати у реалистичку прозу, коју је писао угледајући се на изузетног српског књижевника Јанка Веселиновића. Најпопуларније приповетке и романи су му: Радетића Мара, Јетрве, Јелисавка, Свет, Девојачки гроб, Родитељски грех, али и још многе друге.

Михаило Сретеновић је, као што смо већ претходно рекли, писао и драме, и објавио их је у великом броју. Поред Живе лутке, ту је и Пепељуга, Први српски устанак, Краљ Вардара, Чарлама, Галебова стена, Моравка и Цар Ћира. Моравка и Цар Ћира извођене су на сцени Српског народног позоришта.

Не треба заборавити и његове књиге за децу Милкица, Момир, Велика лопта, Абуказемове папуче. Све оне су забавне на свој начин и неће сметати ни ако одрасли прочитају, јер много тога може да се научи и да се из текста извуку примери за учење са децом о општим животним лекцијама.

Овај изузетни српски књижевник и учитељ умро је у Београду 1934. године.

Сва дела Михаила Сретеновића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу