Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Da li znate ko je Mihailo Sretenović?

Mihailo Sretenović (1866–1934) bio je srpski književnik i učitelj.

On još jedan u nizu naših zaboravljenih pisaca, iako je njegov književni opus dosta širok.

Sretenović je rođen 16. februara 1866. godine u Ubu. Veći deo svog života proveo je u Beogradu, za koji ga je vezivao najpre rad. Naime, u srpskom glavnom gradu završio je Učiteljsku školu, a kasnije je bio urednik književnih časopisa koji su se u ovom gradu štampali. Jedan od njih je dečji list Zorica, koji je izlazio u vremenu 1897–1904. godine i čiji je vlasnik i izdavač bilo Učiteljsko udruženje. Mihailo Sretenović je uređivao i časopis Mala Srbadija i časopis Učitelj, koji je zbog rata 1941. prestao da izlazi. I ova dva časopisa su se objavljivala takođe u Beogradu.

Kao učitelj Sretenović je obišao mnoge gradove širom Srbije, pa i dalje, i može se reći da je život posvetio ovom poslu i uopšte obrazovanju. On je zajedno sa Branislavom Nušićem osnovao prvo dečje pozorište u Beogradu, čiji su članovi u početku bili njihova deca. Jedno od njih je i Margita Predić Nušić (Gita), koja je talenat i ljubav prema pozorištu nasledila upravo od oca, Branislava Nušića. Prvi komad u kom je ona igrala bio je Žive lutke. Ovo je predstava koja je rađena prema delu Mihaila Sretenovića.

Mihailo je dosta pisao; autor je brojnih knjiga za decu, ali i pripovedaka i romana za odrasle. Vrlo su mu bile popularne dečje knjige i valjalo bi da im se sad vratimo i ne dozvolimo da ih vreme proguta. Neke od njih su Đerdan, Svetli dani, Moje radovanje. Pripovetke i romani za odrasle su laki za čitanje i interesantni i, sveukupno uzev, najčešće govore o narodnom životu. Iz toga proizilazi da se rad Mihaila Sretenovića može svrstati u realističku prozu, koju je pisao ugledajući se na izuzetnog srpskog književnika Janka Veselinovića. Najpopularnije pripovetke i romani su mu: Radetića Mara, Jetrve, Jelisavka, Svet, Devojački grob, Roditeljski greh, ali i još mnoge druge.

Mihailo Sretenović je, kao što smo već prethodno rekli, pisao i drame, i objavio ih je u velikom broju. Pored Žive lutke, tu je i Pepeljuga, Prvi srpski ustanak, Kralj Vardara, Čarlama, Galebova stena, Moravka i Car Ćira. Moravka i Car Ćira izvođene su na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Ne treba zaboraviti i njegove knjige za decu Milkica, Momir, Velika lopta, Abukazemove papuče. Sve one su zabavne na svoj način i neće smetati ni ako odrasli pročitaju, jer mnogo toga može da se nauči i da se iz teksta izvuku primeri za učenje sa decom o opštim životnim lekcijama.

Ovaj izuzetni srpski književnik i učitelj umro je u Beogradu 1934. godine.

Sva dela Mihaila Sretenovića koja je objavio Portalibris pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu