Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Богобој Атанацковић?

Богобој Атанацковић (1826–1858)

Богобој Атанацковић је српски књижевник и приповедач, романтичар и велики присталица Вука Караџића и његових реформи. Право име било му је Тимотије, које ће касније посрбити и назвати себе Богобој. Рођен је у Баји, у Аустријском царству, 22. јуна 1826. године. Његов отац, Гавре Атанацковић, био је угледни српски трговац, породица је била добростојећа, па је Богобој имао прилике да се школује и стекне завидно формално образовање. У Баји је завршио основну школу, као и нижу гимназију, да би 1844. године уписао права у Пожуну (Братислави). Након завршене прве две, такозване почетне или припремне, године студија, уписује Правну академију у Пешти, а потом и у Бечу. Касније ће се Богобој Атанацковић успешно бавити адвокатуром у свом родном месту.

Богобој Атанацковић ће живети у време буђења либерализма и идеја револуција 1848. године. Одрастао је читајући српске народне песме, Вука Караџића и Доситеја Обрадовића. На студијама у Бечу приступа кругу српских младих романтичара, упознаје се са Ђуром Даничићем и Бранком Радичевићем. Са само двадесет две године Богобој Атанацковић је учествовао у бурним догађајима 1848. године, током којих су Срби у Хабзбуршкој монархији захтевали одбрану стечених Привилегија, угрожених пробуђеним мађарским национализмом, који се огледа у стварању Мађарске републике 1849. године. Привилегије које су Срби имали још од Сеобе Срба 1690. године подразумевале су црквену аутономију и слободу језика. Поред одбране Привилегија Срби су, на Мајској скупштини 1848. године, поново захтевали стварање Српске Војводине, сопствене територије у јужној Угарској. Овоме су се жестоко успротивили Мађари, те су почели да врше насилну мађаризацију, која се огледала у потпуном поништавању Привилегија, односно у наметању мађарског језика као јединог званично признатог на територији Угарске. То је одлазило толико далеко да су Србима мађаризована имена. Због тога је сукоб био неизбежан. У рату против Мађара Срби су одбранили Војводину код места Сентомаш, које од тада носи име Србобран. Револуција 1848. у Хабзбуршкој монархији је угушена интервенцијом Руса, чиме је сачуван хабзбуршки престо младог цара Фрање Јосифа, а Мађарска република и Српска Војводина су укинуте поновним увођењем апсолутизма, такозваног Баховог апсолутизма. Српски устанак у Мађарској Богобој Атанацковић описаће у свом најзначајнијем роману – Два идола.

Због активног учешћа у раду Мајске скупштине, Богобоја Атанацковића мађарски преки суд намерава да осуди на смрт, па он бежи у Беч, а потом и у Париз. Када се вратио у домовину, 1851. године ради у Новом Саду као секретар бачког владике Платона Атанацковића. У родну Бају враћа се 1852. године и започиње адвокатску каријеру. Умире од туберкулозе 9. септембра 1858. године.

Књижевни рад Богобоја Атанацковића

Богобој Атанацковић сматра се оснивачем српске романтичарске приповетке и у српској историји књижевности остаће упамћен због значајног доприноса развоју српског романа. Он је приповедач који ће спајати сентиментални роман Милована Видаковића са друштвеним романом раног реализма Јакова Игњатовића. Свакако најпознатије и најзначајније дело Богобоја Атанацковића је његов роман Два идола. Међутим, то никако није и једино његово дело.

У младости је писао поезију. Прве песме које је објавио су Посестрими (1844) и Звезди Даници (1844). Његова поезија је сентиментална, жанровски се може означити као љубавна и патриотска. Љубав према жени и љубав према домовини су доминантне теме целокупног стваралаштва Богобоја Атанацковића.

Прве новеле које је објавио биле су написане под великим утицајем Милована Видаковића. Крваву освету (1844), Ефросину (1844) и Две сестре (1844) одликује романтизовано мешање историјских и измаштаних догађаја. Најзначајнији део Атанацковићеве приповедне књижевности налази се у двема свескама његових новела Дарак Српкињи (1845, 1846): Љубезник и удварач, Убица, Мати и кћи, Крвава освета, Нанка, Хајдуци и друге. Новеле написане после повратка у домовину, 1851. године, биће штампане новим, Вуковим правописом и њих ће одликовати извесна реалистичност приповедања: Рукавица (1852), Три зелене шибљике (1852) и Буњевка (1852). Због успеле композиције и чистог народног језика Буњевка се сматра његовом најбољом новелом.

Богобој Атанацковић био је и значајан српски путописац. Са својих путовања по Европи 1850. године, по Немачкој, Швајцарској, Француској, Холандији и Италији, оставио је низ веома занимљивих путописа.

Два идола су свакако најзначајније дело Богобоја Атанацковића. У овом роману аутор описује терор који над српским становништвом спроводе мађарске власти: мађаризацију, насилно покатоличавање и вођење матичних књига на мађарском језику, те давање мађарских имена новорођеној српској деци. Описује се и српски устанак и борбе које се воде, а посебно место у роману заузима битка за Сентомаш, односно Србобран. Домовина и породица су две највеће животне вредности, два апсолута, два идола.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздата и дела других заборављених српских писаца као што су: Милован Видаковић (Велимир и Босиљка), Јаков Игњатовић (Милан Наранџић, Чудан свет, Вечити младожења, Васа Решпект), Драгутин Илић (Хаџи Ђера, Хаџи Диша, Светле слике, Госпођа Марија), Јован Грчић Миленко (Сремска ружа) и други.

Дела Богобоја Атанацковића можете видети ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу