Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Stiven Grinblat (Stephen Greenblatt)

Stiven Grinblat je profesor društvenih nauka na Harvardu. Njegove knjige su osvojile brojne međunarodne nagrade. Knjiga Hamlet u Čistilištu je verovatno najpoznatija među njima.

Grinblat je svetski priznat poznavalac renesansne književnosti za koga se smatra da stalno pomera granice znanja probijajuci tradicionalne ograničenja različitih specijalističkih oblasti. Iako se on prevashodno dovodi u vezu sa istorijskim pristupom proučavanja književnosti, njegov pravi doprinos ide mnogo dalje od same metodologije.

Grinblata smatraju ocem neoistoricističke škole u književnoj kritici, koja za cilj ima razumevanje književnih dela u njihovom istorijskom, društvenom i antropološkom kontekstu. Sam Grinblat kaže da ga najviše zanimaju odnosi između književnosti i istorije, i procesi nastajanja nekih neprevaziđenih umetničkih dela koja su ugrađena u sasvim određeni život i svet, ali su s druge strane i takva da daleko nadilaze i prevazilaze te okvire. Večno ga fasciniraju dela koja su napisana pre više vekova, a koja kada ih danas čitamo deluju kao da su upućena lično nama. Odnosno, dela koja nisu uopšte izgubila od svoje aktuelnosti ni posle mnogo vekova.

Knjige autora

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu