Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Стивен Гринблат (Stephen Greenblatt)

Стивен Гринблат је професор друштвених наука на Харварду. Његове књиге су освојиле бројне међународне награде. Књига Хамлет у Чистилишту је вероватно најпознатија међу њима.

Гринблат је светски признат познавалац ренесансне књижевности за кога се сматра да стално помера границе знања пробијајуци традиционалне ограничења различитих специјалистичких области. Иако се он превасходно доводи у везу са историјским приступом проучавања књижевности, његов прави допринос иде много даље од саме методологије.

Гринблата сматрају оцем неоисторицистичке школе у књижевној критици, која за циљ има разумевање књижевних дела у њиховом историјском, друштвеном и антрополошком контексту. Сам Гринблат каже да га највише занимају односи између књижевности и историје, и процеси настајања неких непревазиђених уметничких дела која су уграђена у сасвим одређени живот и свет, али су с друге стране и таква да далеко надилазе и превазилазе те оквире. Вечно га фасцинирају дела која су написана пре више векова, а која када их данас читамо делују као да су упућена лично нама. Односно, дела која нису уопште изгубила од своје актуелности ни после много векова.

Књиге аутора

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу