Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Širin Ebadi (Shirin Ebadi)

Širin Ebadi je rođena u iranskom gradu Hamadanu. Potiče iz profesorske porodice koja se 1948. godine preselila u Teheran.

Ebadi je diplomirala pravo na Univerzitetu u Teheranu 1969 i položila pravosudni ispit odmah po diplomiranju. Iranska revolucija 1979. joj je donela degradaciju položaja jer je konzervativni kler insistirao na tome da je u islamu ženama zabranjeno da sude. Ona i druge žene sudije su protestovale i dobile nešto više položaje ali ne naročito povoljne, pa je ona konačno zatražila rano penzionisanje kada više nije mogla da podnese situaciju.

Sve njene molbe su odbijene i nije mogla da radi kao pravnik sve do 1993. Slobodno vreme je iskoristila da piše knjige i članke u iranskim časopisima koji su joj doneli široku popularnost.
Oktobra 2003. godine Ebadi je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog hrabrosti u radu na unapređenju demokratije i ljudskih prava, posebno prava žena i dece. Nobelov komitet ju je istakao kao hrabru osobu koja se nikada nije ustručavala ne brinući o sopstvenoj bezbednosti. Narod u Iranu je to proslavio s ponosom, ali vlast nije.

Dodelu Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi neki posmatrači su videli kao implicitnu kritiku amričke politike na Srednjem Istoku, posebno američke invazije na Irak 2003.

Knjige autora

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu