Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ширин Ебади (Shirin Ebadi)

Ширин Ебади је рођена у иранском граду Хамадану. Потиче из професорске породице која се 1948. године преселила у Техеран.

Ебади је дипломирала право на Универзитету у Техерану 1969 и положила правосудни испит одмах по дипломирању. Иранска револуција 1979. јој је донела деградацију положаја јер је конзервативни клер инсистирао на томе да је у исламу женама забрањено да суде. Она и друге жене судије су протестовале и добиле нешто више положаје али не нарочито повољне, па је она коначно затражила рано пензионисање када више није могла да поднесе ситуацију.

Све њене молбе су одбијене и није могла да ради као правник све до 1993. Слободно време је искористила да пише књиге и чланке у иранским часописима који су јој донели широку популарност.
Октобра 2003. године Ебади је добила Нобелову награду за мир због храбрости у раду на унапређењу демократије и људских права, посебно права жена и деце. Нобелов комитет ју је истакао као храбру особу која се никада није устручавала не бринући о сопственој безбедности. Народ у Ирану је то прославио с поносом, али власт није.

Доделу Нобелове награде за мир Ширин Ебади неки посматрачи су видели као имплицитну критику амричке политике на Средњем Истоку, посебно америчке инвазије на Ирак 2003.

Књиге аутора

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу