Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Питер Турчин (Peter Turchin)

Питер Турчин је редовни професор на Одељењу за екологију и еволуциону биологију Универзитета у Конектикату, а ванредни професор на Одељењу за математику истог Универзитета. Пре него што је написао Рат и мир и рат, објавио је књигу о историјској динамици која представља статистичку и математичку подлогу потоњој књизи. Сматрају га пиониром примене нелинеарних динамичких метода у анализи историјских података.

У својој претходној књизи о историјској динамици, социолошке теорије о функционисању аграрних друштава је преточио у математичке моделе и потом упоредио предвиђања добијена на основу математичких модела са стварним емпиријским, односно историјским подацима шта се заиста догодило.

Примењујући своје методе на различите исотријске периоде и друштвена уређења у Европи и Кини, Турчин је закључио да историја није само бескрајно мноштво насумичних фактора који су на веома сложен начин у интеракцији већ да у свему постоје уочљиви модели који се могу објаснити релативно једноставно.

Турчинов математички приступ историји и социологији полази од кватитативних података који се тичу различитих аспеката историје. На пример, чувени попис становништва из Књиге Судњег дана Виљема Освајача као и црквени записи за неколико векова уназад су елементи који дају солидан скуп података за израчунавање броја становника Енглеске пре индустријализације.

Турчин у свом раду сарађује са инсторичарима, социолозима и антрополозима. Он наглашава да ниједна од његових идеја није сасвим нова, али оно што јесте ново у његовим истраживањима јесте коришћење квантитативне анализе за тестирање историјских и социолошких теорија, које су обично плод квалитативног промишљања. Он верује да математичке методе које су донеле велики напредак наукама као што су физика и хемија могу исто да учине и за историјску науку.

Књиге аутора

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу