Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Питер Шеридан (Peter Sheridan)

Питер Шеридан је један од најзначајнијих савремених ирских драмских писаца, писац сценарија, глумац и филмски режисер. Скупа са својим братом, режисером Џимом Шериданом, Питер Шеридан је помогао у оснивању даблинског авангардног позоришта Project Arts Centre. Драме Питера Шеридана се изводе у свим водећим позориштима, укљућујући лондонски Royal Court Theatre и даблински Аббеy Тхеатре. За свој драмски рад Шеридан је добио бројне престижне награде у Ирској, укључујући  Rooney Prize за ирску књижевност и Abbey Theatre Bursary..
Најпознатије драме Питера Шеридана су Libery Suit, Emigrants, Dairy of a Hunger Strike и новија Finders Keepers из 2004.
Иако није толико славан као његов брат (који је познат по филмовима У име оца”, “Моје лево стопало”, добитник Оскара), Питер Шеридан се такође бави филмом. За кратки филм The Breakfast добио је Prix Arte Europe 1998. године.
Питер Шеридан је одрастао у сиромашној поридици са седморо деце у северном Даблину, и први је гиманзијалац из своје средње школе који је примљен на универзитет. Шериданова два мемоара говоре о дечаштву у Даблину: “44: Doublin Made Me” и “Forty-seven Roses”, о његовој породици, посебно о проблематичном браку његових родитеља.
Тако много ње је Шериданов први роман, који је доживео више издања од 2003. када је први пут објављен. И његова радња је смештена у Даблину и у њему се Шеридан бави социјалним темама.”

Књиге аутора

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу