Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Питер Шеридан (Peter Sheridan)

Питер Шеридан је један од најзначајнијих савремених ирских драмских писаца, писац сценарија, глумац и филмски режисер. Скупа са својим братом, режисером Џимом Шериданом, Питер Шеридан је помогао у оснивању даблинског авангардног позоришта Project Arts Centre. Драме Питера Шеридана се изводе у свим водећим позориштима, укљућујући лондонски Royal Court Theatre и даблински Аббеy Тхеатре. За свој драмски рад Шеридан је добио бројне престижне награде у Ирској, укључујући  Rooney Prize за ирску књижевност и Abbey Theatre Bursary..
Најпознатије драме Питера Шеридана су Libery Suit, Emigrants, Dairy of a Hunger Strike и новија Finders Keepers из 2004.
Иако није толико славан као његов брат (који је познат по филмовима У име оца”, “Моје лево стопало”, добитник Оскара), Питер Шеридан се такође бави филмом. За кратки филм The Breakfast добио је Prix Arte Europe 1998. године.
Питер Шеридан је одрастао у сиромашној поридици са седморо деце у северном Даблину, и први је гиманзијалац из своје средње школе који је примљен на универзитет. Шериданова два мемоара говоре о дечаштву у Даблину: “44: Doublin Made Me” и “Forty-seven Roses”, о његовој породици, посебно о проблематичном браку његових родитеља.
Тако много ње је Шериданов први роман, који је доживео више издања од 2003. када је први пут објављен. И његова радња је смештена у Даблину и у њему се Шеридан бави социјалним темама.”

Књиге аутора

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу