Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Филис Карот (Phyllis Curott)

Филис Карот има две дипломе, са универзитета Браун и са њујоршког Правног факултета. Бави се адвокатуром и висока је свештеница виканског реда. Часопис Јане ју је прогласио за једну од најодважнијих жена. Часопис Нјујорк ову ауторку описује као једну од најнапреднијих њујоршких интелектуалки. Каротова предаје и држи радионице у САД и широм света.

***

Да је Ерика Јонг написала неку епизоду Секса и града, то би биле Лјубавне чини. То је прича коју ће свака жена разумети… – Дженифер Хантер, ауторка 21ст Центурy Wицца

***

Шта је вика?

Вика је ренесанса, или обнова, прастаре, аутентичне европске религије која је владала пре хришћанства. Веома је слична духовним ритуалима и принципима америчких Индијанаца и других домородачких народа. Виканство је у ствари део неопаганства за које се сматра да га је основао Енглез Джералд Гарднер 1930-их.

Обично се сматра да реч вика има индоевропски корен од вик” или “веик” у значењу “савијање или обликовање”. Друга верзија је да потиче од староенглеске речи за “мудар”. Међутим, има доказа да се порекло речи по фонолошким законима не може везати за индоевропске коренове. Оно се може пратити уназад само до староенглеског периода, односно до староенглеске речи за “wизард” (чаробњак), која за женски род има облик “wицце” од којег је настала реч “wитцх” (вештица) у модерном енглеском.

Који су духовни принципи виканства?

Виканство је религија која слави живот и божанско као иманентно животу и свеприсутно у свету. Божанско је неодвојиви део универзума, света и човечанства у свим њиховим аспектима. Вике сматрају да је живот драгоцен и испреплетан са божанским које постоји у свим стварима. Вике дубоко верују у светост живота у сваком облику и отуд имају дубоко поштовање према њему и етички принцип да никога не повређују.

Духовност се постиже животом у хармонији са земљом и природом. Вике имају дубоко поштовање према природи, свим њеним облицима и бићима (земљи, ваздуху, води, људима, животињама, биљкама…), које све сматрају отелотворењем божанског.

Виканство је недогматско. Не постоји један вођа, гуру или проповедник, нити постоје књиге које би откривале апсолутну истину, већ је виканство систем практиковања духовности које појединцима допушта да лично искусе божанско у себи, у другима и у свету. Божанско се схвата као женски (богиња) и мушки принцип (бог), али се такође схвата и као свеобухватност изван/изнад рода и пола.

Ко се бави виканством?

Сматра се да је виканство религија која је у највећем успону, и да је структура око 71% женске популације, а 29% мушке. Следбеници су обично образоване, начитане и независне личности. Има их међу лекарима, адвокатима, војницима, психолозима, уметницима, учитељима, итд. Сматра се да разлози популарности леже у томе што је божанство и мушко и женско, а не само мушко; да одговара савременом рационалном, независном темпераменту; и да схватање природе као отелотворења божанског пружа начин на који се може живети у складу с природом.

О каквој се магији ради?

Сматра се да виканска магија нема никакве везе са натприродним и сујеверјем. Уместо да се кроз молитву тражи помоћ или интервенција споља, виканство упућује да се посегне у себе и за сопственом божанском енергијом. Свако чинима може да контролише једино самога себе.

Која су основна виканска правила?

У виканству важи златно правило, као и у већини религија: не чини другима оно што не желиш да други чине теби. Гесло виканства је “ако не штетиш никоме, ради што ти је воља”, па је и лична одговорност сваког појединца велика. Такође важи и правило трострукости, тј. да ће ти се троструко вратити све што учиниш другима. То значи да се и добро и зло троструко враћа починитељу.

Виканска традиција

Постоји много линија виканства, много различитих традиција и подтрадиција. Најпознатији су гарднеријанско виканство, александријско виканство, дајанско виканство… Општеприхваћене и информативне књиге које објашњавају различите путеве паганства су Драwинг Доwн тхе Моон: Wитцхес, Друидс, Годдесс-Wорсхипперс анд Отхер Паганс ин Америца Тодаy аутрке Маргот Адлер и Паган Патхwаyс Грејема Харвија и Шарлоте Хардман.

***

Филис Карот”

Књиге аутора

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу