Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ендру Смит (Andrew Smith)

Ендру Смит је Енглез, премда је рођен у Нјујорку и до својих тинејџерских дана живео је у Калифорнији. Слетање на Месец пратио је на ТВ-у из свог дома у Сан Франциску. Писао је за Мелоди мејкер, Фејс, Санди тајмс и Обзервер. Данас са породицом живи у Норфолку.

* * *

Када су га питали зашто би неко уопште писао књигу о слетањима на Месец, одговорио је да верује да се неки делић свакога од нас замрзао и остао у узрасту у коме је био када се догађала ова слетања: Приметио сам да када људи који су били деца у оно време говоре о Аполу, они имају тенденцију да звуче као да су поново деца (чак и они који верују у теорију завере). Слетања на Месец значе толико различитих ствари различитим људима: неко је назвао Аполо последњим оптимистичним чином у двадесетом веку, што је величанствено, али такође носи и неку врсту патоса.”

Очекивао је да ће астронаути које је упознао током интервјуа бити крути војни пилоти, али су они били знатно другачији и ексцентричнији. Тек касније, када је већ зашао дубоко у рад на књизи, схватио је да су они постали пилоти зато што су гледали пилоте из Другог светског рата и да су за њих пилоти били оно шту су за њега биле рок звезде кад је био дете. Емоције су се будиле када су се враћали у прошло време у коме је значајан број људи веровао да свет може да постане бољи – тада је још увек био могућ невини оптимизам. Нјегово одрастање обележила је појава панка, али и незапосленост и осећај да ће свет неизоставно постати гори, и зато верује да су шездесете године двадесетог века и даље фасцинантне. “Као Битлси и Ролингстонси, Аполово бизарно слетање на Месец могло се догодити једино у тој деценији”, каже Ендру Смит у једном интервјуу.

Сви астронаути су га веома импресионирали на одређени начин, али су сусрети с њима били веома непредвидиви. Сматра да је Баз Олдрин веома компликован човек, у једном тренутку сасвим затворен, у следећем дечачки отворен. После разговора с њим се осећао као да је издржао 12 рунди борбе с Мајком Тајсоном. С друге стране, Алан Бин, који се посветио уметности после напуштања Насе, изузетно је харизматичан и Смит мисли да је он најсрећнији човек на свету.”

Књиге аутора

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу