Опис
Садржај
Од уредника 1
Српска народна јела (са прилогом о пићима) у Левчу и у Темнићу, израдио Станоје М. Мијатовић
Српска народна јела у Левчу и у Темнићу
I. Судови (посуђе)
II. Јела
1. Пасуљ и боб
Пасуљ
Боранија
Боб и посне пиктије
2. Купус
Кухан и пржен купус
Сарма
Купусник
Расо
3. Паприка
Киселе паприке
Пуњене паприке
Салата
4. Кромпир
Кухан кромпир
Мељани кромпир
Кромпир „на тепсију”
Салата
5. Зеље
Кухано зеље
Зељаник
6. Јаја
Печена и барена јаја
Кајгана
7. Месо
Чорба (јанија)
Месо „на тепсију”
Удробица
Кавурма
Пиктије
Печено и пржено месо
Печење
Пастрма
Рибе, пужеви и шкољке
8. Бели смôк
Млеко, кајмак, сир, сурутка
Кисело млеко
Сирци
9. Брашно и тесто
Пројин хлеб
Качамак
Груваница
Коврљан
Пшенични хлеб и колачи
Погача
Груваница
Пита или гибаница
Уштипци
Кисељаци
Скроб
Попара
Каша и цицвара
Кукуруз и пшеница
10. Салата
11. Тикве
Тиквењак
Семењача
Печене тикве
12. Печурке (гљиве)
Кухане печурке
Печене печурке
13. Патлиџани (црвени)
Чорба
14. Воће
15. Мед
III. Празноверице и пословице о јелу и пристојност за јелом
Празноверице о јелу
Пословице о јелу или са применом јела
Пристојност за јелом
Прилог: Нешто о народним пићима у Левчу и у Темнићу
Вода
Ракија
Вино
Сирће
Водњика
Муса
Рецензије
Још нема коментара.