Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ЗНАМЕНИТИ СРБИ МУСЛОМАНИ Миленка М. Вукићевића

Знаменити Срби мусломани је збирка прича Миленка М. Вукићевића о истакнутим личностима из српске прошлости које су јачањем Османског царства у српским земљама директно или индиректно, преко својих предака, биле захваћене процесом исламизације, но, то није имало никаквог утицаја на њихов однос према народу католичке и православне вероисповести.

Највећу пажњу Миленко Вукићевић посветио је великом Мехмед-паши Соколовићу, илити малом Бају, пре исламизације. Велики везир српског порекла, који то никада није заборавио, па је чак и у знак сећања на своје порекло саградио задужбину, споменик културе по коме је вишеградска касаба и дан-данас најпрепознатљивија, и која је била огромна инспирација Иви Андрићу за роман На Дрини ћуприја, један је од најзнаменитијих „Срба мусломанаˮ, како истиче Миленко Вукићевић. Управо из тог разлога највише пажње у својој монографији поклања управо њему, због изузетно благог односа према Србима, као знак сећања на своје порекло и своје корене. Међутим, аутор Знаменитих Срба мусломана приказује Мехмед-пашу не само као градитеља моста на Дрини и обновитеља Пећке патријаршије, заједно са својим братом и тадашњим архиепископом Макаријем, већ и као изузетног владара, идеал владара који није тиранин и зулумћар, већ у том периоду изузетно благонаклон према становништву поробљене територије.

Међутим, поред Мехмеда Соколовића, Миленко Вукићевић је у својим Знаменитим Србима мусломанима издвојио и друге истакнуте личности које су остале у сенци бројних збивања на тадашњој историјској сцени, посебно истичући њихово племенито порекло и правичност, демократски однос према хришћанској вери, наслеђене од својих предака. Такав је Хусејин Градашчевић, који је живео у време бошњачке сече кнезова, такозвани Босански Витез; затим, Али-ага Дадић, један од највећих бораца за самосталност Босне и Херцеговине и очување властеотске самосталности; Синан-паша Сијерчић, велики борац за јединство и једнакост народа свих вера у Босни и Херцеговини; и, најзад, Хасан-ага Крајишник, један од највећих крајишких бораца за властеотску самосталност у 19. веку.

Вођен записима савременика, писмима, сведочанствима и причама, Миленко М. Вукићевић својим Знаменитим Србима мусломанима даје изразиту црту научности, баш онакву какву је показао у својим биографијама Краљ Петар I и Карађорђе. Повезујући више историјских личности једне епохе у једном делу, изузев Мехмед-паше Соколовића, аутор је приказао једну потпунију слику Босне и Херцеговине, која је тада још увек била у потчињеном положају, али и истовремено на размеђи Истока и Запада, који се у периоду 19. века све више ширио по њеним просторима преко Аустроугарске монархије. Такође, Знаменити Срби мусломани представљају различите аспекте друштвено-политичког устројства живљења једне јако специфичне етнорелигијске заједнице.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздате и друге мање познате биографске и историјске књиге што су: Вергилије Веселина Чајкановића, Бетовен Стојана Живадиновића, Живот и рад Вука Стефановића Караџића Љубомир Стојановић, Седамдесет анегдота из живота српских књижевника Андре Гавриловића, Милош Обреновић Михаила Гавриловића и многе друге.

Сва дела Миленка М. Вукићевића можете видети ОВДЕ, а књигу Знаменити Срби мусломани ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу