Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ZNAMENITI SRBI MUSLOMANI Milenka M. Vukićevića

Znameniti Srbi muslomani je zbirka priča Milenka M. Vukićevića o istaknutim ličnostima iz srpske prošlosti koje su jačanjem Osmanskog carstva u srpskim zemljama direktno ili indirektno, preko svojih predaka, bile zahvaćene procesom islamizacije, no, to nije imalo nikakvog uticaja na njihov odnos prema narodu katoličke i pravoslavne veroispovesti.

Najveću pažnju Milenko Vukićević posvetio je velikom Mehmed-paši Sokoloviću, iliti malom Baju, pre islamizacije. Veliki vezir srpskog porekla, koji to nikada nije zaboravio, pa je čak i u znak sećanja na svoje poreklo sagradio zadužbinu, spomenik kulture po kome je višegradska kasaba i dan-danas najprepoznatljivija, i koja je bila ogromna inspiracija Ivi Andriću za roman Na Drini ćuprija, jedan je od najznamenitijih „Srba muslomanaˮ, kako ističe Milenko Vukićević. Upravo iz tog razloga najviše pažnje u svojoj monografiji poklanja upravo njemu, zbog izuzetno blagog odnosa prema Srbima, kao znak sećanja na svoje poreklo i svoje korene. Međutim, autor Znamenitih Srba muslomana prikazuje Mehmed-pašu ne samo kao graditelja mosta na Drini i obnovitelja Pećke patrijaršije, zajedno sa svojim bratom i tadašnjim arhiepiskopom Makarijem, već i kao izuzetnog vladara, ideal vladara koji nije tiranin i zulumćar, već u tom periodu izuzetno blagonaklon prema stanovništvu porobljene teritorije.

Međutim, pored Mehmeda Sokolovića, Milenko Vukićević je u svojim Znamenitim Srbima muslomanima izdvojio i druge istaknute ličnosti koje su ostale u senci brojnih zbivanja na tadašnjoj istorijskoj sceni, posebno ističući njihovo plemenito poreklo i pravičnost, demokratski odnos prema hrišćanskoj veri, nasleđene od svojih predaka. Takav je Husejin Gradaščević, koji je živeo u vreme bošnjačke seče knezova, takozvani Bosanski Vitez; zatim, Ali-aga Dadić, jedan od najvećih boraca za samostalnost Bosne i Hercegovine i očuvanje vlasteotske samostalnosti; Sinan-paša Sijerčić, veliki borac za jedinstvo i jednakost naroda svih vera u Bosni i Hercegovini; i, najzad, Hasan-aga Krajišnik, jedan od najvećih krajiških boraca za vlasteotsku samostalnost u 19. veku.

Vođen zapisima savremenika, pismima, svedočanstvima i pričama, Milenko M. Vukićević svojim Znamenitim Srbima muslomanima daje izrazitu crtu naučnosti, baš onakvu kakvu je pokazao u svojim biografijama Kralj Petar I i Karađorđe. Povezujući više istorijskih ličnosti jedne epohe u jednom delu, izuzev Mehmed-paše Sokolovića, autor je prikazao jednu potpuniju sliku Bosne i Hercegovine, koja je tada još uvek bila u potčinjenom položaju, ali i istovremeno na razmeđi Istoka i Zapada, koji se u periodu 19. veka sve više širio po njenim prostorima preko Austrougarske monarhije. Takođe, Znameniti Srbi muslomani predstavljaju različite aspekte društveno-političkog ustrojstva življenja jedne jako specifične etnoreligijske zajednice.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdate i druge manje poznate biografske i istorijske knjige što su: Vergilije Veselina Čajkanovića, BetovenStojana Živadinovića, Život i rad Vuka Stefanovića KaradžićaLjubomir Stojanović, Sedamdeset anegdota iz života srpskih književnika Andre Gavrilovića, Miloš ObrenovićMihaila Gavrilovića i mnoge druge.

Sva dela Milenka M. Vukićevića možete videti OVDE, a knjigu Znameniti Srbi muslomaniOVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu