Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Šumareva ćerka, Stevan V. Popović

Roman Šumareva ćerka Stevana V. Popovića brzo će vam se dopasti i nećete ga ispuštati iz ruku dok god ne pročitate i poslednju stranicu. Zašto smo sigurni u to? Zato što iz dosadašnjeg iskustva znamo da su svi romani slične tematike iz naše edicije Otrgnuto od zaborava ostavili pozitivan utisak na vas. Neki od takvih romana su: Jetrve Mihaila Sretenovića, Spahinica Stevana J. Jevtića, Suzana Božidara Savića ili Majčina sultanija Svetozara Ćorovića.

Stevan V. PopovićStevan V. Popović, srpski književnik, kritičar, prevodilac i pedagoški radnik, pisao je i pesme i pripovetke. Glavni motivi koji se provlače u njegovim delima su motivi ljubavi prema prirodi, životinjama, radu, motiv rodoljublja. Šumareva ćerka zapravo je pripovetka iz srpskoga života, tako sam autor kaže. Mi ćemo reći da je to kraći roman koji govori o skromnoj devojci Ljubici, njenom prvom zaljubljivanju i oporavku slomljenog srca zbog nesuđenog dragog. Ipak, nije samo to. U prvi mah pomislićete: evo ga još jedan klasičan ljubavni roman, ljubavna priča dvoje mladih. Ne, ovo je dosta više od toga. Stevan V. Popović ovde piše i o prijateljstvu, toj vezi koja može biti jaka skoro kao krvna, ali isto tako može lako poklecnuti već na prvim preprekama. Takođe govori o iskušenjima koje donosi studentski život i kako lako deca iz provincije mogu skrenuti s puta čim kroče u veće sredine i osete čari velegradskog sjaja.

Stevan V. Popović odlično je poznavao Srem, sremske seljake i njihov način života, što se vidi i u romanu Šumareva ćerka. Radnja ovog romana odvija se u Fruškoj gori, sremskoj planinskoj lepotici. Naime, fruškogorski šumar Roman Životić živeo je sa petnaestogodišnjom ćerkom Ljubicom i sestrom Bosiljkom, Ljubičinom pomajkom. Ljubica je ostala već po rođenju bez majke, a svu brigu preuzela je Bosiljka, koja nije imala nikog bližeg od Romana. Ovaj šumar bio je vrlo naočit i spretan u lovu, čovek od koga maltene zaziru svi i, otkako je postao glavni šumar, nema više kradljivaca šume. Nažalost, u punoj svojoj snazi i u poslu za koji je živeo i voleo, nesrećnom prilikom je stradao. Od tada su Bosiljka i Ljubica same…

Pisac Stevan V. Popović već naslovom otkriva da će šumareva ćerka – Ljubica – biti u središtu romana. Prvi zaplet počinje već od trenutka kada ona u razgovoru sa najboljom prijateljicom Savkom sazna da će u selo stići Milan, Savkin brat, i njegov drug Rajko, obojica studenti prava. Neki književni kritičari smatraju da je Popović u roman Šumareva ćerka uneo i autobiografski detalj, u malo izmenjenoj varijanti: čini se da je u liku studenta Rajka Božića video svog brata Aleksandra Šandorfa. Šumareva ćerka

I dok Rajko unosi slatke nemire u Ljubičinu dušu, Milan pravi opake šale, koje će ih sve koštati. Jedan nesrećni slučaj i povreda tetke Bose biće sudbonosni trenutak za Ljubicu: u život svih njih ulazi doktor Stanoje Lazić.

Kako se leči povređeno srce? Postoji li iskrena ljubav sa čistim namerama? Kako prevazilaziti prepreke? Roman Šumareva ćerka Stevana V. Popovića daće vam odgovor na ova pitanja, ali i na pitanje da li su prve simpatije ozbiljne i da li mogu da poljuljaju drugarske odnose. Takođe, zaključićete i koliko je važno za jednu osobu novu u nekoj sredini da je druge žene prihvate ili ne prihvate. Jer tračarenja i spletkarenja ima na svakom koraku… Dva lika iz romana pokazaće vam koji je jedini način za opstanak u ovakvom svetu i kako se gradi sreća.

Podsećamo da se u okviru edicije Otrgnuto od zaborava nalaze i drugi manje poznati romani, kao što su: Radetića Mara Mihaila Sretenovića, Danica Stevana J. Jevtića, Mala supruga Milice Jakovljević Mir-Jam, Na prelomu Nika Bartulovića i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Roman Šumareva ćerka pogledajte OVDE, a sva dela Stevana V. Popovića OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu