Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Шумарева ћерка, Стеван В. Поповић

Роман Шумарева ћерка Стевана В. Поповића брзо ће вам се допасти и нећете га испуштати из руку док год не прочитате и последњу страницу. Зашто смо сигурни у то? Зато што из досадашњег искуства знамо да су сви романи сличне тематике из наше едиције Отргнуто од заборава оставили позитиван утисак на вас. Неки од таквих романа су: Јетрве Михаила Сретеновића, Спахиница Стевана Ј. Јевтића, Сузана Божидара Савића или Мајчина султанија Светозара Ћоровића.

Стеван В. ПоповићСтеван В. Поповић, српски књижевник, критичар, преводилац и педагошки радник, писао је и песме и приповетке. Главни мотиви који се провлаче у његовим делима су мотиви љубави према природи, животињама, раду, мотив родољубља. Шумарева ћерка заправо је приповетка из српскога живота, тако сам аутор каже. Ми ћемо рећи да је то краћи роман који говори о скромној девојци Љубици, њеном првом заљубљивању и опоравку сломљеног срца због несуђеног драгог. Ипак, није само то. У први мах помислићете: ево га још један класичан љубавни роман, љубавна прича двоје младих. Не, ово је доста више од тога. Стеван В. Поповић овде пише и о пријатељству, тој вези која може бити јака скоро као крвна, али исто тако може лако поклецнути већ на првим препрекама. Такође говори о искушењима које доноси студентски живот и како лако деца из провинције могу скренути с пута чим кроче у веће средине и осете чари велеградског сјаја.

Стеван В. Поповић одлично је познавао Срем, сремске сељаке и њихов начин живота, што се види и у роману Шумарева ћерка. Радња овог романа одвија се у Фрушкој гори, сремској планинској лепотици. Наиме, фрушкогорски шумар Роман Животић живео је са петнаестогодишњом ћерком Љубицом и сестром Босиљком, Љубичином помајком. Љубица је остала већ по рођењу без мајке, а сву бригу преузела је Босиљка, која није имала никог ближег од Романа. Овај шумар био је врло наочит и спретан у лову, човек од кога малтене зазиру сви и, откако је постао главни шумар, нема више крадљиваца шуме. Нажалост, у пуној својој снази и у послу за који је живео и волео, несрећном приликом је страдао. Од тада су Босиљка и Љубица саме…

Писац Стеван В. Поповић већ насловом открива да ће шумарева ћерка – Љубица – бити у средишту романа. Први заплет почиње већ од тренутка када она у разговору са најбољом пријатељицом Савком сазна да ће у село стићи Милан, Савкин брат, и његов друг Рајко, обојица студенти права. Неки књижевни критичари сматрају да је Поповић у роман Шумарева ћерка унео и аутобиографски детаљ, у мало измењеној варијанти: чини се да је у лику студента Рајка Божића видео свог брата Александра Шандорфа. Шумарева ћерка

И док Рајко уноси слатке немире у Љубичину душу, Милан прави опаке шале, које ће их све коштати. Један несрећни случај и повреда тетке Босе биће судбоносни тренутак за Љубицу: у живот свих њих улази доктор Станоје Лазић.

Како се лечи повређено срце? Постоји ли искрена љубав са чистим намерама? Како превазилазити препреке? Роман Шумарева ћерка Стевана В. Поповића даће вам одговор на ова питања, али и на питање да ли су прве симпатије озбиљне и да ли могу да пољуљају другарске односе. Такође, закључићете и колико је важно за једну особу нову у некој средини да је друге жене прихвате или не прихвате. Јер трачарења и сплеткарења има на сваком кораку… Два лика из романа показаће вам који је једини начин за опстанак у оваквом свету и како се гради срећа.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и други мање познати романи, као што су: Радетића Мара Михаила Сретеновића, Даница Стевана Ј. Јевтића, Мала супруга Милице Јаковљевић Мир-Јам, На прелому Ника Бартуловића и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Роман Шумарева ћерка погледајте ОВДЕ, а сва дела Стевана В. Поповића ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу