Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Лазар Комарчић: „Мученици за слободу”

Лазар Комарчић, писац првог српског научнофантастичног романа, Једна угашена звезда, у својих једанаест написаних дела био је пре свега окренут писању романа. За њега се може рећи да је неправедно заборављен, а томе је још додатно и допринело то што га Јован Скерлић није чак ни споменуо у својој  Историји нове српске књижевности. Међутим, његова дела су веома вредна, па су често и награђивана. Српска краљевска академија наградила је роман Један разорени ум, а такође и роман Мученици за слободу за најбоље приповедачко дело.

Иако је писао научну фантастику, Комарчић није био само њој посвећен. Његова дела имају особине и романтичарске и реалистичке књижевности. С обзиром на то да се Лазар Комарчић родио и живео под турском владавином, стално је био окружен и сведок различитим народним трзавицама, ратовима и мукама кроз које су људи морали да прођу како би дошли до слободе. Све је ово одјекивало и у његовом стварању.

Једно од таквих дела управо је и роман Мученици за слободу (1907). Овај роман говори о народном животу Босне и Херцеговине у време Омер-паше Латаса. На веома озбиљан начин, уз патриотску тенденцију, али и кроз мотиве љубави и осећајности, Комарчић је написао роман који нам доноси историју и хронику једног народа. Муслимани заједно са хришћанима теже да се ослободе турског јарма, учествују у устанцима и живе и раде као једно, без обзира на верске разлике. У делу се на неколико места појављује песма Алексе Шантића Остајте овдје, а то је управо и једина жеља и тежња народа Босне и Херцеговине тада: да остану и не напусте свој народ, своје родно место, своју отаџбину, јер нигде није драже и нигде сунце не греје толико топло као кад си на своме и кад си окружен својим људима.

У радњу Мученика за слободу Комарчић нас уводи тако што помиње Ћамил-бега, муслимана који оставља на чување, у аманет свом комшији Јевту и његовој жени Јели, хришћанима, своје двоје деце, Сали-бега и Зарифу. Сали-бег касније постаје веома богат и бори се за права Босне. Он изговара једном приликом у свом двору у Пљевљима реченицу која је и главна мисао којом је прожет роман: „Све су вјере од Бога; гонити људе од друге вјере, то је насртати на сама дјела божја!” Такође је још једна његова реченица која може свима послужити као идеја-водиља у животу: „Све вјере воде једноме циљу; воде пред престо божји и праведни суд Његов; а кад Судњи дан дође, тамо ће поћ сви – и грешни и праведни, па ма које ко вјере био!”

На многим местима у Мученицима за слободу приказане су љубавне судбине, попут судбине Маре и Обрада, Емире и Драга Орлаче, или Арифе и Драга Орлаче, итд. Многи критичари су мишљења да овај роман може да се сврста у романе идеалистичко-романтичног правца. Разлог за то су исувише присутна идеалисања злих и добрих, симпатичних и антипатичних ликова у роману. Поред пролога у роману, у ком се налази песма Алексе Шантића Остајте овдје, роман Мученици за слободу има и епилог. У епилогу превладава мистика, што није необично за Лазара Комарчића. Он нам у овом епилогу приказује Сали-бега и његову посестриму Радојку, ћерку Јевтову, на походу у далеке источне земље. Њима двома се пророк обраћа речима да су једно, једна душа, и зна да су дошли да чују судбину своје домовине. Говори им да ће им домовина доћи до слободе и да ће постати уважена, а онда се у исто време чује његова реченица, која се уједно чује као из подземних дубина, као ехо: „Али онда кад из њене три вјере проговори један народ!” Овом реченицом се завршава Комарчићев роман Мученици за слободу, који је његово последње дело по времену постанка.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви романи заборављених писаца као што су: Стојан Живадиновић (Змија у недрима, До последњег даха, Госпођа загонетка, Тридесет година ћутања, У ђавољим канџама), Чедомиљ Мијатовић (Краљичина Анђелија), Јаша Томић (Трулеж), Тадија Костић (На туђем послу) и многе груге.

Сва дела Лазара Комарчића можете пронаћи ОВДЕ.

 

 

 

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу