Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Наши нови градови”, Коста Н. Костић

Интересујући се за индустрију, трговину, рударство и привреду, Коста Костић, један од значајнијих српских историчара, објавио је бројне научне радове, студије и чланке из ових области, али је велики број њих остао и у рукопису због његове ране смрти 1914. године. Сва његова научна делатност дала је изузетан допринос развоју и напретку српског општег добра, а тим Порталибриса се одлучио да студијом Наши нови градови, коју је издао у својој едицији Отргнуто од заборава, обнови сећање на једну велику личност – какав је био Костић – и очува културно наслеђе које нам је његов рад оставио.

Премда је ова књига обимом невелика, у њој су исцрпно представљене значајности у вези са градовима наших простора. Ти градови су из данашње Србије, Црне Горе, Северне Македоније. Током историје ова подручја прошла су кроз трновите путеве, суочавала се са разним догађајима и народима, нестајала или се пак изнова рађала. Колико је само ратова, битки и најезди прошло кроз планине и равнице наших крајева да би се коначно могло ускликнути радујући се слободи. Данас смо сведоци различитих дешавања по свету и можемо да видимо како изгледа како се нешто што је дуго стварано сада руши. Ако се осврнемо на историју српског народа, читајући и слушајући о томе, знамо да је прошлост била веома бурна и променљива. Многи градови и насеља су уништавана, спаљивана, културе су се смењивале, а онда се полако временом историјско и културно наслеђе обнављало. Историчари су се потрудили да све забележе и оставе трајно сведочанство о ономе што се десило.

Један од таквих наших историчара је и Коста Костић, који се трудио током свог живота да истражи и проучи све оно што је значајно и да остави записе о почецима. Због тога је написао студију Наши нови градови, која говори о градовима из давних времена, или чак и о неким млађим градовима, а у некима од њих на југу наше земље рађала су се царства, биле цркве и манастири, важни трговачки центри, који су повезивали српски са дубровачким или другим живљем. Они о којима Костић пише су градови који су представљали престонице или раскрснице. У њима се одвијало много тога, пролазили су каравани, сретали се људи са Истока и Запада. За време Турака ови градови су падали један за другим, српског народа је у њима бивало све мање, а цркве су постајале џамије. Након свега тога, после дуго година је српска војска срушила турску, а народ је толико био срећан да су одмах кретали са „враћањем у живот” оног нашег.

Не само што ће читалац из Наших нових градова Косте Костића сазнати како су места кроз векове мењала називе и изглед него му ова студија пружа и приказ о њиховом трговинском, индустријском и културном значају. Она започиње приказом Призрена, који се у трговачком смислу истакао још у 13. и 14. веку. То је био царски град, у коме су цар Душан и Урош имали царски дворац. О њему је Костић записао да је почео да опада после смрти цара Душана, а да је за време Турака губио на својој важности.

Осим Призрена, о четрдесет седам других градова читалац има прилику да чита у овом делу. Ту се налазе текстови о: Пријепољу, Бијелом Пољу, Прибоју, Приштини, Неготину, Охриду, Гостивару, Пећи, Плаву, Новом Пазару и другим. За скоро сваки од њих пронаћи ће овде читалац податке кад се први пут помиње, која имена су му била у почетку и како су се мењала. Такође, ту су подаци и о занатима којима се бавило њихово становништво. На пример, Велес је најбоље очувао грнчарство, а становници Велеса, поред тога, узгајали су пиринач, сусам, мак и памук.

Коста Костић наводио је и многе путописце који су писали о неким градовима који се овде истичу. Тако, за Пећ, „славно седиште Српске патријаршије”, каже да путописци налазе да је већ у 19. веку био важна варош у Турској. Они су бележили и колико су имали становника, које националности и вере. Када је реч о Пријепољу, путописци у 19. веку више пишу о манастиру Милешеви, којим се Пријепоље поноси и које је право благо његово, него о самом Пријепољу. Исто тако, не пропуштају прилику да подсете на Хисарџик, село изнад Милешеве, одакле води порекло Сулејман-паша.

Говорећи о Охриду, немогуће је било да аутор Наших нових градова изостави да каже да су о овом лепом месту писали Бранислав Нушић и Јован Цвијић, али и да се о њему чита у народним песмама.

Сви ови поменути градови, као и они које нисмо навели, а саставни су део ове студије, права су драгоценост. Читати о њима, посетити их, проћи кроз њих и осетити душу коју они имају вредно је заиста.

Подсећамо да се у оквиру едиције Отргнуто од заборава налазе и друга мање позната дела српских аутора, као што су: Јован Жујовић (Камено доба, Постање Земље, Постање наше домовине), Јосиф Панчић (Из природе), Јован Цвијић (Избор из антропогеографских чланака, Психичке особине Јужних Словена) и многа друга. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је њихова онлајн куповина.

Сва дела Косте Костића која је објавио Порталибрис погледајте ОВДЕ, а књигу Наши нови градови ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу