Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IZ SRBIJE KNEZA MILOŠA Tihomira Đorđevića

Tihomir R. Đorđević (1868–1944) bio je uvaženi istoričar, etnolog, folklorista i profesor Beogradskog univerziteta. Pored istorije svog naroda, njegova istraživanja su obuhvatala i etnografiju drugih naroda u tadašnjoj Srbiji (Roma, Vlaha, Cincara, Grka, Čerkeza, itd.), kao i  folklorističke i sociološke studija Balkana i izvan njega, a posebno je dobro poznavao tadašnju nemačku etnološku literaturu, u kojoj je narodna igra razmatrana iz više uglova. Istraživačku pažnju posebno je posvetio narodnim igrama, što se može videti iz detaljne rasprave i klasifikacije o narodnim igrama njegove knjige Srpske narodne igre. Čitao je dela Vuka Karadžića, Milana Đ. Milićevića, Stojana Novakovića i brojnih drugih autora.

Pošto je završio gimnaziju, Tihomir R. Đorđević upisao se na Istorijsko-filološki odsek Velike škole u Beogradu. Studirao je u Beču i u Minhenu, gde je odbranio 1902. godine doktorsku tezu pod nazivom Die Zigeuner in Serbien. Prvi deo ovog rada objavljen je u Budimpešti 1903, a drugi deo izašao je tri godine kasnije. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 19. februara 1921, a za redovnog 16. februara 1937 – pristupnu besedu je pročitao 2. januara 1938. Pored istoriografskog rada, doprineo je i značaju paleoantropologije na našim prostorima. Njegova najvažnija dela su Iz Srbije kneza Miloša, Naš narodni život i Ciganske narodne pripovetke.

Tihomir R. ĐorđevićPored toga što je uređivao list Karadžić, Tihomir R. Đorđević jedno vreme bio je urednik Srpskog književnog glasnika i član uredništva časopisa Prilozi za književnost, istoriju, jezik i folklor. On je sarađivao u radu na drugim publikacijama i časopisima, od kojih su najpoznatiji Bosanska vila, Brankovo kolo, Politika, Nova iskra, Letopis Matice srpske.

U neverovatno bogatom naučnom opusu Tihomira Đorđevića knjiga Iz Srbije kneza Miloša detaljno proučava i piše o istorijskom periodu i kulturnim prilikama od 1815. do 1839. godine. Ističe da mu je prvobitna zamisao bila da naštampa knjigu čiji bi se odeljci bavili stanovništvom, naseljima i kulturnim stanjem u Srbiji kneza Miloša. Navodi da je njegov istraživački rad bio izrađen, ali ga je Prvi svetski rat prekinuo u daljem radu, tako je tek posle rata dobio izrađen oblik. Kasnije on svoje prikupljene beleške štampa i objedinjuje u jednu knjigu. Glavni izvor iz koga je uzimao građu za ovu knjigu bila mu je Državna arhiva. Mnogi književni kritičari ističu korišćenje arhivske građe i dokumenata prošlosti kao jedan od relevantnih izvora etnološkog i kulturno-istorijskog proučavanja Tihomira Đorđevića. Bogatom knjiškom pozadinom živopisno predstavlja stanje države Miloša Obrenovića i njegov uticaj na unutrašnju i spoljašnju politiku i kulturu. Iz Srbije kneza Miloša sadrži zanimljive informacije o životu Srba u vreme nakon oslobođenja od Turaka. Tihomir Đorđević ističe značajne običaje stanovništva, njihovu svakodnevicu predočava nam opisujući život seljaka i građana, uobičajeno jelo i piće, narodnu nošnju, školovanje i karakteristične zanate za taj period. Osim života „običnih ljudi” u knjizi nalazimo i opise dvorskog života kneza Miloša. Opisane su neke od istorijski zabeleženih karakteristika celokupne porodice Obrenović, običaji njegove žene Ljubice, školovanje i oblačenje njihove dece. S procesom urbanizacije tadašnjeg gradskog života razvija se i medicina, čitavo jedno poglavlje u knjizi Iz Srbije kneza Miloša je posvećeno tome. Nove društvene promene i kulturne promene održavaju se u mnogim oblastima života. Govori se o sujeverjima koje seosko stanovništvo još uvek nije moglo da ispusti, ali i o boljim medicinskim prilikama koje su bile novitet.

Autor sebe stavlja u kritički opredeljenog pripovedača, govoreći o dobrom i lošem stanju stvari. Česti su komentari samog autora, u kojima se vidi da Tihomir Đorđević nije nije bio samo istoričar već i kulturolog. Najveći značaj knjiga ima u opisivanju kulturnih dešavanja Srba i stranaca koji su posećivali Srbiju, opisana su pozorišta, muzika, ples, književnost. Njegov celokupni rad vezan je za razmatranje gotovo svih značajnih aspekata narodnog života i tradicionalne kulture, a ova knjiga je odličan reprezent toga.

Podsećamo da je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris objavio i druge interesantne etnografske knjige: Čaršija i kulturaSretena Dinića, Starinska srpska jela i pićaSime Trojanovića, Srpska narodna jela i pićaStanoja M. Mijatovića i Luke Grđića Bjelokosića, Život i običaji naroda srpskogVuka Stefanovića Karadžića, Život Srba seljakaMilana Đ. Milićevića i mnoge druge.

Sve knjige Tihomira Đorđevića možete pogledati OVDE, a  Iz Srbije kneza MilošaOVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu