Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Јован Скерлић: Фељтони, скице и говори

Када кажемо Јован Скерлић, прва асоцијација која нам падне на памет јесте књижевни критичар и историчар књижевности. У тим улогама га заправо и најбоље познајемо. Међутим, да ли је Јован Скерлић само то? Далеко од тога да само то можемо рећи за  једног универзитетског професора, уредника најзначајнијег књижевног часописа с почетка двадесетог века, политичара и народног посланика и покретача многих књижевних и културних подухвата и великом родољубу.

Ренесансна личност попут Скерлића писала је и нешто другачије текстове од оних на које смо навикли да читамо. Такви су његови фељтони и скице, а раме уз раме са њима иду и његови политички говори у Народној скупштини.

његови фељтони одликују се шароликошћу прожимања различитих жанрова. Ту су различити дијалози са изразитим елементима живог говора (Један странац у Београду), драмски текстови који нас уводе у атмосферу суднице и у судског процеса, исечци из имагинарних дневника, писма, при чему су готово сви они прожети мањим жанровским јединицама у виду стихова из неке песничке структуре, цитата великих мислилаца, исечака из новинских чланака и сл.

његови фељтони и скице на један сликовит и књижевни начин осликавају тадашњу стварност. Скерлић је фикционим приказивањем представио слику тадашњег друштва с почетка двадесетог века у једној малој земљи као што је Србија, али исто тако и из њега проговара студент Универзитета у Лозани и говори о проблемима који су тада окупирали европску културну и образовну сцену. Како су Европљани решили проблем образовања сиромашне и радничке класе, зашто се омладина тешко решава за наставак студија у иностранству, у великим европским образовним и културним центрима само су неке од тема којих се Јован Скерлић дотиче у својим фељтонима. С друге стране, у скицама се претежно бави стањем у нашој земљи, откривајући нам многе податке о раду наших значајних институција као што су Матица српска и Коларчева задужбина, затим покретање Омладинског гласника и омладинских листова у нашој земљи. Ту су и прикази књижевно-научних дела (Сеај, Мишел, Кујба, Чокорило), као и текстови идеолошке и политичке природе, у којима се посебно осврће на ставове Светозара Марковића, Карла Маркса, Имануела Канта и Волтера.

Посебан део ове књиге чине политички говори, који својим драмском структуром готово у потпуности доносе атмосферу из Народне скупштине с почетка двадесетог века. Кроз њих упознајемо Јована Скерлића и као политичара, представника власти, али и као реторичара и говорника. Драмски облик ових говора уноси додатну динамику и потпунији доживљај простора и времена у којима се одвијају.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис издата целокупна дела Јована Скерлића, међу којима су и критички радови Домаћи и страни писци и књиге, као и критике и фељтони других мање познатих аутора као што су: Јаша Продановић (Наши и страни), Лаза Костић (О Јовану Јовановићу Змају), Растко Петровић (Есеји и чланци), Бранислав Нушић (Разни списи) и многих других.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу