Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Бранислав Нушић: Кнегиња од Трибала и Пучина

Када поменемо Бранислава Нушића, прва асоцијација која нам се јавља јесте та да је Бранислав Нушић комедиограф. Писао је Нушић и приповетке, путописе, који су нама мање познати, али слободно можемо рећи да се он највише посветио драмском стварању. Скоро педесет година је посветио драмском стварању, од 80-их година XИX века до 30-их година XX века. Јован Деретић у својој Историји српске књижевности каже да то што тај временски период представља најзначајнију епоху у историји српске драме дугујемо управо Браниславу Нушићу.

Иако су нам познатије Нушићеве комедије, Нушић је много радио и на озбиљној драми, нарочито у у другом периоду свога стварања. Тај период је трајао од 1889. до 1929. године и посвећује га писању озбиљне драме и писању различитих прозних жанрова.

Кнегиња од Трибала настаје у другом периоду Нушићевог стваралаштва. Једна је од драма које нам показују да Нушић наставља традицију наше романтичарске драме. То је историјска драма у три чина, а доноси нам тему из средњег века: велика љубав из витешке историје. Радња драме се дешава за време опсаде Кроје 1445. године. У средишту дешавања јесу Мојсије, звани Моз Големи, и кнегиња Марија, супруга кнежева, браниоца Кроје. Како је требало да изађу на мегдан кнез и Моз, а кнез више није жив, одлучили су да сакрију од Моза ту информацију. Пред Моза ће изаћи кнегиња, прерушена у кнеза. Из сусрета Моза и кнегиње сазнајемо да је Моз још давно заволео кнегињу, али да се та љубав није остварила и она се удала за кнеза. Моз није престао да воли кнегињу. У разговору Моза и кнегиње остаје нам да пратимо да ли ће кнегиња моћи да остане верна својим ставовима и да одбрани Кроју или ће се ипак покренути у њој нека стара осећања када Моз почне да прича о његовој заљубљености у њу и слаткој прошлости. Како ће њихов сусрет утицати даље на кнегињу, остаје нам да сазнамо у наставку драме.

Након Нушићеве друге фазе, када су сви мислили да је завршио са својим  књижевним стваралаштвом, Нушић се заправо враћа стваралаштву из прве фазе и сада негује друштвену комедију. Једна из низа његових драма из савременог грађанског живота јесте драма Пучина. Ова драма има четири чина и у себи садржи комичне акценте. Бави се проблемима кривице, казне, љубави, итд. Доминирају теме малограђанских оговарања и интриге. У средишту драме су Владимир и његова жена Јованка. Како би изборила свом мужу бољи положај на послу и велику каријеру, Јованка постаје министрова љубавница. Хтела је да обезбеди својој породици висок углед у друштву, али дешава се нешто сасвим супротно од онога што је она очекивала. Грађанске интриге, писма и оговарања уносе страх и љубомору. Кроз целу драму пратимо психолошке и моралне кризе учесника драме. Јованкин страх и морална кривица почињу оног тренутка када стрепи да ли ће се сазнати за њену везу са министром. Да ли је то једини страх, бол и кајање што ће Јованка осетити до краја? Да ли ће се и како изборити са интригама и кривицама или ће ипак доћи до трагичног исхода?

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис издата целокупна дела Бранислава Нушића као и књиге других мање познатих драмских писаца као што су: Иво Ћипико (Драме и изабране приповетке), Коста Трифковић (Избирачица и Честитам), Јанко Веселиновић и Драгомир Брзак (Ђидо), Јован Стерија Поповић (Изабране драме), Драгутин Илић (Историјске драме) и многе друге.

Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу