Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jaša Prodanović je doprineo mnogo celokupnoj srpskoj nauci i kulturi svojim delom Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji. Prvi put je delo objavljeno 1936. godine. S obzirom na to da je Prodanović bio i književnik i političar, jasno je zašto se bavi baš ovom tematikom i da njome postiže veliki uspeh.

Već u naslovu autor otkriva svoju nameru, kojom želi da obogati znanja čitalaca o dešavanjima u Srbiji od 19. veka. On ostavlja svedočanstvo o zbivanjima na političkoj sceni naše države u to vreme, pa delo možemo posmatrati i vrednovati sa književnog, ali i sa istorijskog i pravnog stanovišta.

Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji počinje objašnjavanjem termina „ustav” i „zakon” i navođenjem definicija za te pojmove. Jaša Prodanović nas podseća i na „Dušanov zakonik”. Ostatak dela je podeljen na određene segmente. Zapravo, celo delo sadrži 14 celina. Od treće celine Jaša je započeo sa objašnjavanjem razvojnog procesa ustavnosti. Bliže želi da nas upozna sa karakterom naših državnika i vladara, kao i o šest srpskih ustava, počev od 1835. pa do 1903. godine.

Prodanović nas vodi u Karađorđevo vreme i Prvi srpski ustanak. Potom će nas zainteresovati izlažući o knezu Milošu, koji je izazivao nezadovoljstvo tokom svoje vladavine i kod naroda, ali i kod političara, pa je taj period obeležilo i nekoliko buna. Karakter Milošev i njegova politika nisu bili na dobrom glasu:

„Knez Miloš je, kako Vuk iznosi, omalovažavao crkvu; sprdao se sa prijateljima, davao lažna obećanja; kršio zadanu reč; uzimao u službu propalice i nevaljalce, jer su ga oni bez pogovora služili; sramotio ugledne ljude; zavideo svakome koji je uživao dobar glas; odricao svačije zasluge za zemlju. Bio je, veli Jovan Hadžić, nepostojan u svemu, i jedino je bio postojan u tome nepostojanstvu.”

Naredni segmenti govore o knezu Mihailu, knezu Aleksandru Karađorđeviću, raznima zakonima i Narodnoj skupštini, o kralju Milanu i njegovoj abdikaciji, a naravno i o radu pojedinih političkih stranki. Na samom kraju reč je o promeni dinastije i stupanju na presto kralja Petra Karađorđevića, kao i o šestom srpskom ustavu.

Ustavni razvitak i ustavne borbe u Srbiji reprezentativno je delo naše istorije i politička slika jednog vremenskog perioda. Čitalac će radoznalo ploviti stranicama ovog dela i sebi stvarati sliku o srpskoj državi, koja je skoro jedan ceo vek provela u borbi između svojih vladara i naroda. Tokom istorije se sve vreme težilo slobodi, ali ju je bilo teško dostići. Sve vreme na meti različitih udara, previranja i buna, dve su rečenice dovoljne da kažu sve:

„Srbija nije imala postupnu evoluciju u ustavnom razvitku, nego samo nagla podizanja i rušenja. Ustavi su bili kao kuće na pesku; obarao ih je prvi jači politički vetar.”

 

U okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdavačke kuće Portalibris reizdata su i druga dela Jaše Prodanovića (Naša narodna književnost, Naši i strani). Takođe, možete pronaći i druga dela manje poznatih pisaca, kao što su: Dragutin Ilić (Zaječarska buna), Vladimir Ćorović (Velika Srbija, Istorija Jugoslavije, Karađorđe i Prvi srpski ustanak), Mihailo Gavrilović (Miloš Obrenović), Stojan Živadinović (Karađorđe, Hajduk Veljko, Vujica Vulićević), itd. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

 

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu