Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Уставни развитак и уставне борбе у Србији” – Јаша Продановић

Јаша Продановић је допринео много целокупној српској науци и култури својим делом Уставни развитак и уставне борбе у Србији. Први пут је дело објављено 1936. године. С обзиром на то да је Продановић био и књижевник и политичар, јасно је зашто се бави баш овом тематиком и да њоме постиже велики успех.

Већ у наслову аутор открива своју намеру, којом жели да обогати знања читалаца о дешавањима у Србији од 19. века. Он оставља сведочанство о збивањима на политичкој сцени наше државе у то време, па дело можемо посматрати и вредновати са књижевног, али и са историјског и правног становишта.

Уставни развитак и уставне борбе у Србији почиње објашњавањем термина „устав” и „закон” и навођењем дефиниција за те појмове. Јаша Продановић нас подсећа и на „Душанов законик”. Остатак дела је подељен на одређене сегменте. Заправо, цело дело садржи 14 целина. Од треће целине Јаша је започео са објашњавањем развојног процеса уставности. Ближе жели да нас упозна са карактером наших државника и владара, као и о шест српских устава, почев од 1835. па до 1903. године.

Продановић нас води у Карађорђево време и Први српски устанак. Потом ће нас заинтересовати излажући о кнезу Милошу, који је изазивао незадовољство током своје владавине и код народа, али и код политичара, па је тај период обележило и неколико буна. Карактер Милошев и његова политика нису били на добром гласу:

„Кнез Милош је, како Вук износи, омаловажавао цркву; спрдао се са пријатељима, давао лажна обећања; кршио задану реч; узимао у службу пропалице и неваљалце, јер су га они без поговора служили; срамотио угледне људе; завидео свакоме који је уживао добар глас; одрицао свачије заслуге за земљу. Био је, вели Јован Хаџић, непостојан у свему, и једино је био постојан у томе непостојанству.”

Наредни сегменти говоре о кнезу Михаилу, кнезу Александру Карађорђевићу, разнима законима и Народној скупштини, о краљу Милану и његовој абдикацији, а наравно и о раду појединих политичких странки. На самом крају реч је о промени династије и ступању на престо краља Петра Карађорђевића, као и о шестом српском уставу.

Уставни развитак и уставне борбе у Србији репрезентативно је дело наше историје и политичка слика једног временског периода. Читалац ће радознало пловити страницама овог дела и себи стварати слику о српској држави, која је скоро један цео век провела у борби између својих владара и народа. Током историје се све време тежило слободи, али ју је било тешко достићи. Све време на мети различитих удара, превирања и буна, две су реченице довољне да кажу све:

„Србија није имала поступну еволуцију у уставном развитку, него само нагла подизања и рушења. Устави су били као куће на песку; обарао их је први јачи политички ветар.”

 

У оквиру едиције Отргнуто од заборава издавачке куће Порталибрис реиздата су и друга дела Јаше Продановића (Наша народна књижевност, Наши и страни). Такође, можете пронаћи и друга дела мање познатих писаца, као што су: Драгутин Илић (Зајечарска буна), Владимир Ћоровић (Велика Србија, Историја Југославије, Карађорђе и Први српски устанак), Михаило Гавриловић (Милош Обреновић), Стојан Живадиновић (Карађорђе, Хајдук Вељко, Вујица Вулићевић), итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је online куповина књига.

 

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу