Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Дечје и друге песме” Исаија Митровића

Заборављен писац и песник Исаије Митровић ствара у најбољем духу наше песничке традиције. За младе читаоце пише о природи, животињама, детињим радостима – о упознавању и доживљавању света из перспективе јако блиске управо најмлађима.

Збирка Дечје и друге песме доноси и неке песме за одрасле које носе у себи хуманистичке идеје, питање људскости, лојалности, положаја радника. Неке су чак експлицитно социјалистичке, али би се и оне могле понудити младим читаоцима, јер у њима нема ничег тешког и неразумљивог. А опет одрасли могу да уживају у тим невиним дечијим стиховима, сећајући се свог детињства, природе, безбрижности.

Исаије Митровић користи необичне форме, различите дужине стихова, понекад и језичко-графичке конструкције и тиме песме имају неку веселост, разиграност, дух игре и разбибриге.

Природа и њене промене током смене годишњих доба свакако су нешто што интригира младе умове, па се овај песник тиме врло озбиљно бави, примећујући многе детаље, утицај тих природних околности на дечји живот, игру, па се едукативна функција и разумевање деце спајају у једно. Многе песме тичу се сеоског живота, што је и очекивано, јер у време када Исаија Митровић ствара стихове који ће се наћи у збирци Дечје и друге песме, већина људи живи на селу, тамо одрастају деца која прате сеоске радове, у њима учествују, радују се плодовима природе и сезонским окупљањима. О свему томе он јако сликовито пише.

Посебно место у песмама заузимају птице. Изгледа да је Исаије Митровић био њихов љубитељ, па данашње малишане, који о врстама птица и њиховом начину живота и не знају много, подучава о свему томе и може да их заинтересује за тај помало необичан и скривен свет најслободнијих бића у природи.

У бројним песмама опева однос мајке и детета и ти стихови су свакако најемотивнији. То су она поетска остварења која имају посебно место у збирци Дечје и друге песме, пошто су намењена и млађој и старијој публици подједнако.

Занимљиве су и оне у којима зима, лето, пролеће и јесен, или неке друге природне појаве бивају оживотворене, добијају људски лик, па разговарају, препиру се, откривају своје жеље и проблеме – што свакако може помоћи најмлађим читаоцима да науче и разумеју нешто што им је апстрактно, али и да развијају машту и креативност.

У збирци Дечје и друге песме наилазимо и на ликове дечака и девојчица који приказују свој свет, односе са браћом, сестрама, дедом, баком, описују шта воле, шта им смета, имају разне лепе и оне не баш пожељне особине, па је збирка истовремено и једна галерија карактера који читаоце забављају и упућују у људске особине, али и у дечји поглед на свет.

Посебну групу чине и оне песме које се баве темом задругарства. Нејасно је да ли је Исаије о овоме писао маштајући или на основу неких стварних примера, али оне носе не само енергију сеоске задруге већ најснажније осликавају песникову идеологију – лојалност, пријатељство, заједнички рад, разумевање, све оне људске вредности на које је некада, а и сада потребно подсећати. Његова болећивост према радницима у пољу последица је боравка и рада у селима, иако је Исаије Митровић из грађанске породице.

Рима, која је неизоставна у свакој песми у збирци Дечје и друге песме, доприноси певљивости, ритмичности и уопште допадљивости његове поезије. То је онај спој о коме је говорио и Богдан Поповић: да је песма цела лепа, да има естетске вредности, добро изведену композицију и осмишљену садржину. Доста ономатопејских елемената и разговора животиња у природи ову поезију чини пријемчивом буквално за најмлађу децу, која и треба да уз песме одрастају како би као одрасли били права књижевна публика. У том смислу збирка Дечје и друге песме Исаије Митровића стављају овог заборављеног, а врло квалитетног песника раме уз раме са Јованом Јовановићем Змајем, Бранком Радичевићем и са другим ствараоцима који су свој песнички рад базирали на карактеристикама традиционалне, усмене лирске поезије, која је и најближа читаоцима. Кроз колективно несвесно и познате појмове Исаије Митровић, као и многи песници, уноси у душу малишана лепоту и поставља високе естетичке критеријуме.

Порталибрис је у оквиру едиције Отргнуто од заборава издао заборављена дела познатих и мање познатих песника међу којима су Јаша Томић, Растко Петровић, Јован Илић, Јован Јовановић Змај. Сви наслови се могу купити онлајн.

А сва дела Исаија Митровића можете видети ОВДЕ.

 

 

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу