Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

„Dečje i druge pesme” Isaija Mitrovića

Zaboravljen pisac i pesnik Isaije Mitrović stvara u najboljem duhu naše pesničke tradicije. Za mlade čitaoce piše o prirodi, životinjama, detinjim radostima – o upoznavanju i doživljavanju sveta iz perspektive jako bliske upravo najmlađima.

Zbirka Dečje i druge pesme donosi i neke pesme za odrasle koje nose u sebi humanističke ideje, pitanje ljudskosti, lojalnosti, položaja radnika. Neke su čak eksplicitno socijalističke, ali bi se i one mogle ponuditi mladim čitaocima, jer u njima nema ničeg teškog i nerazumljivog. A opet odrasli mogu da uživaju u tim nevinim dečijim stihovima, sećajući se svog detinjstva, prirode, bezbrižnosti.

Isaije Mitrović koristi neobične forme, različite dužine stihova, ponekad i jezičko-grafičke konstrukcije i time pesme imaju neku veselost, razigranost, duh igre i razbibrige.

Priroda i njene promene tokom smene godišnjih doba svakako su nešto što intrigira mlade umove, pa se ovaj pesnik time vrlo ozbiljno bavi, primećujući mnoge detalje, uticaj tih prirodnih okolnosti na dečji život, igru, pa se edukativna funkcija i razumevanje dece spajaju u jedno. Mnoge pesme tiču se seoskog života, što je i očekivano, jer u vreme kada Isaija Mitrović stvara stihove koji će se naći u zbirci Dečje i druge pesme, većina ljudi živi na selu, tamo odrastaju deca koja prate seoske radove, u njima učestvuju, raduju se plodovima prirode i sezonskim okupljanjima. O svemu tome on jako slikovito piše.

Posebno mesto u pesmama zauzimaju ptice. Izgleda da je Isaije Mitrović bio njihov ljubitelj, pa današnje mališane, koji o vrstama ptica i njihovom načinu života i ne znaju mnogo, podučava o svemu tome i može da ih zainteresuje za taj pomalo neobičan i skriven svet najslobodnijih bića u prirodi.

U brojnim pesmama opeva odnos majke i deteta i ti stihovi su svakako najemotivniji. To su ona poetska ostvarenja koja imaju posebno mesto u zbirci Dečje i druge pesme, pošto su namenjena i mlađoj i starijoj publici podjednako.

Zanimljive su i one u kojima zima, leto, proleće i jesen, ili neke druge prirodne pojave bivaju oživotvorene, dobijaju ljudski lik, pa razgovaraju, prepiru se, otkrivaju svoje želje i probleme – što svakako može pomoći najmlađim čitaocima da nauče i razumeju nešto što im je apstraktno, ali i da razvijaju maštu i kreativnost.

U zbirci Dečje i druge pesme nailazimo i na likove dečaka i devojčica koji prikazuju svoj svet, odnose sa braćom, sestrama, dedom, bakom, opisuju šta vole, šta im smeta, imaju razne lepe i one ne baš poželjne osobine, pa je zbirka istovremeno i jedna galerija karaktera koji čitaoce zabavljaju i upućuju u ljudske osobine, ali i u dečji pogled na svet.

Posebnu grupu čine i one pesme koje se bave temom zadrugarstva. Nejasno je da li je Isaije o ovome pisao maštajući ili na osnovu nekih stvarnih primera, ali one nose ne samo energiju seoske zadruge već najsnažnije oslikavaju pesnikovu ideologiju – lojalnost, prijateljstvo, zajednički rad, razumevanje, sve one ljudske vrednosti na koje je nekada, a i sada potrebno podsećati. Njegova bolećivost prema radnicima u polju posledica je boravka i rada u selima, iako je Isaije Mitrović iz građanske porodice.

Rima, koja je neizostavna u svakoj pesmi u zbirci Dečje i druge pesme, doprinosi pevljivosti, ritmičnosti i uopšte dopadljivosti njegove poezije. To je onaj spoj o kome je govorio i Bogdan Popović: da je pesma cela lepa, da ima estetske vrednosti, dobro izvedenu kompoziciju i osmišljenu sadržinu. Dosta onomatopejskih elemenata i razgovora životinja u prirodi ovu poeziju čini prijemčivom bukvalno za najmlađu decu, koja i treba da uz pesme odrastaju kako bi kao odrasli bili prava književna publika. U tom smislu zbirka Dečje i druge pesme Isaije Mitrovića stavljaju ovog zaboravljenog, a vrlo kvalitetnog pesnika rame uz rame sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, Brankom Radičevićem i sa drugim stvaraocima koji su svoj pesnički rad bazirali na karakteristikama tradicionalne, usmene lirske poezije, koja je i najbliža čitaocima. Kroz kolektivno nesvesno i poznate pojmove Isaije Mitrović, kao i mnogi pesnici, unosi u dušu mališana lepotu i postavlja visoke estetičke kriterijume.

Portalibris je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava izdao zaboravljena dela poznatih i manje poznatih pesnika među kojima su Jaša Tomić, Rastko Petrović, Jovan Ilić, Jovan Jovanović Zmaj. Svi naslovi se mogu kupiti onlajn.

A sva dela Isaija Mitrovića možete videti OVDE.

 

 

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu