Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dušan Radić, psiholog srpskog sela

Dušan Radić je jedan od vrlo specifičnih srpskih pisaca među onima koji su govorili o našem seoskom životu i mentalitetu, jer se tim temama bavi u kontekstu porodičnih odnosa i psihologije. Ovu njegovu crtu preuzeće Dobrica Ćosić, koji je danas sinonim za takvo pisanje. Poznato je da se Ćosić u mladosti susreo sa Radićem, bio fasciniran njihovim likom i delom, pa se na izvestan način i zbog njega odlučio da se posveti spisateljskom pozivu. Zato nije slučajno da mnoge ličnosti iz Ćosićevih Korena i Vremena smrti podsećaju na Radićeve, čak je Ćosić preuzeo neobična imena – Simka i Aćim upravo iz romana Selo – kao neku vrstu omaža svom uzoru Radiću.

Kao poznavalac našeg naroda i mentaliteta Dušan Radić je preuzeo na sebe ulogu da prikaže one arhetipske karakteristike naših seljaka, njihovih međusobnih odnosa, njihove snove, opsesije, razočaranja.

Roman Selo govori o nekoliko generacija jedne porodice: od starog Aćima Ognjanovića, preko njegovog sina, velikog gazde, u starosti raspusnog i razbludnog Obrada, do unuka Lazara. U priči su naravno i žene, Simka i Miona, na čije se sudbine snažno odražava ponašanje muških figura iz njihovog života. U priču je uveden i raspusnik i lola – Jablan – koji pokušava da pokaže seoskom življu koliko je njihov život dosadan, besmislen, a kako on donosi iz varoši uzbuđenje, strast, uživanje – i upravo u tom kontrastu prikazuju se dve suprotne psihologije ličnosti naših ljudi – onih zadovoljnih običnom, mirnom svakodnevicom, i drugih koji vape za neobičnim, trenutnim spektakularnim situacijama koje usplamsaju krv, ali kada prođu, ostaju pustoš i rezignacija.

Govor likova je lokalno obojen, što doprinosi preciznijoj karakterizaciji, a predstavlja i neku vrstu dokumenta o katrakteristikama jezika na podneblju o kome piše.

Prikazuje Radić i običaje, svakodnevicu, obroke, razgovore, socijalna okupljanja, sve ono što je deo tog seoskog života. Ali u središtu su ljudi, njihove boli, muke, ali i rane koje zadaju jedni drugima.

Radić je svoj radni i životni vek proveo u Vrnjačkoj Banji, pa je po njemu nazvana glavna biblioteka u tom mestu. On se zapravo prevashodno bavio pisanjem priča. Objavio je sto devet pripovedaka iz seoskog života i života srpske palanke, koje je sabrao u pet zbirki: Tri kilometra na sat, Kroz život, Na sto ognjeva, Živi nakovanj i Tako mi planinci, ali roman Selo ipak je ostao njegovo obeležje.

Mnogi naslovi i autori koji su bili zaboravljeni vraćaju se na police zahvaljujući Portalibrisovoj ediciji Otrgnuto od zaborava, i samim tim ponovo su deo srpske kulturne baštine i dostupni novim generacijama.

Treba reći da se u ediciji Otrgnuto od zaborava nalaze i dela drugih autora koja govore o srpskoj tradiciji, srpskom selu i korenima. Među njima su Ilija Vukićević (Ljudsko srce), Janko Veselinović (Slike iz seoskog života), Svetolik Ranković (Seoska učiteljica)… Ova dela su specifični dokumenti u kojima se ogleda i srpska istorija i zahvaljujući kojima srpska književnost nudi sliku života naroda u različitim vremenima.

Svi reizdati naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je online kupovina knjiga.

Sva dela Dušana Radića pogledajte OVDE.

Ostavite vaš komentar

Kupon ne važi za knjige koje su već na specijalnim akcijama
Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu