Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Душан Радић, психолог српског села

Душан Радић је један од врло специфичних српских писаца међу онима који су говорили о нашем сеоском животу и менталитету, јер се тим темама бави у контексту породичних односа и психологије. Ову његову црту преузеће Добрица Ћосић, који је данас синоним за такво писање. Познато је да се Ћосић у младости сусрео са Радићем, био фасциниран њиховим ликом и делом, па се на известан начин и због њега одлучио да се посвети списатељском позиву. Зато није случајно да многе личности из Ћосићевих Корена и Времена смрти подсећају на Радићеве, чак је Ћосић преузео необична имена – Симка и Аћим управо из романа Село – као неку врсту омажа свом узору Радићу.

Као познавалац нашег народа и менталитета Душан Радић је преузео на себе улогу да прикаже оне архетипске карактеристике наших сељака, њихових међусобних односа, њихове снове, опсесије, разочарања.

Роман Село говори о неколико генерација једне породице: од старог Аћима Огњановића, преко његовог сина, великог газде, у старости распусног и разблудног Обрада, до унука Лазара. У причи су наравно и жене, Симка и Миона, на чије се судбине снажно одражава понашање мушких фигура из њиховог живота. У причу је уведен и распусник и лола – Јаблан – који покушава да покаже сеоском живљу колико је њихов живот досадан, бесмислен, а како он доноси из вароши узбуђење, страст, уживање – и управо у том контрасту приказују се две супротне психологије личности наших људи – оних задовољних обичном, мирном свакодневицом, и других који вапе за необичним, тренутним спектакуларним ситуацијама које успламсају крв, али када прођу, остају пустош и резигнација.

Говор ликова је локално обојен, што доприноси прецизнијој карактеризацији, а представља и неку врсту документа о катрактеристикама језика на поднебљу о коме пише.

Приказује Радић и обичаје, свакодневицу, оброке, разговоре, социјална окупљања, све оно што је део тог сеоског живота. Али у средишту су људи, њихове боли, муке, али и ране које задају једни другима.

Радић је свој радни и животни век провео у Врњачкој Бањи, па је по њему названа главна библиотека у том месту. Он се заправо превасходно бавио писањем прича. Објавио је сто девет приповедака из сеоског живота и живота српске паланке, које је сабрао у пет збирки: Три километра на сат, Кроз живот, На сто огњева, Живи наковањ и Тако ми планинци, али роман Село ипак је остао његово обележје.

Многи наслови и аутори који су били заборављени враћају се на полице захваљујући Порталибрисовој едицији Отргнуто од заборава, и самим тим поново су део српске културне баштине и доступни новим генерацијама.

Треба рећи да се у едицији Отргнуто од заборава налазе и дела других аутора која говоре о српској традицији, српском селу и коренима. Међу њима су Илија Вукићевић (Људско срце), Јанко Веселиновић (Слике из сеоског живота), Светолик Ранковић (Сеоска учитељица)… Ова дела су специфични документи у којима се огледа и српска историја и захваљујући којима српска књижевност нуди слику живота народа у различитим временима.

Сви реиздати наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Сва дела Душана Радића погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу