Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Osman” – Ivan Gundulić

Jedno od najvažnijih dela Ivana Gundulića je istorijsko-romantični ep „Osman”. Smatra se i najznačajnijim delom celokupne dubrovačke književnosti. Ovo delo Gundulić je započeo sa pisanjem 1622. godine i pisao ga je sve do svoje smrti. Unosio je razne izmene i dopune, ali ga je smrt 1638. godine prekinula u pisanju. Prvi put je objavljeno u Dubrovniku 1826. godine. Iako je delo ostalo nedovršeno, nedostaju 14. i 15. pevanje, donosi nam jednu zaokruženu celinu. Ukupno je 20 pevanja i njima je obuhvaćen vremenski period od skoro 30 vekova.

Osnovna tema koju je Ivan Gundulić opevao u „Osmanu” jeste Hotinska bitka i smrt sultana Osmana II. Imamo priliku da se upoznamo sa srpskom, turskom i poljskom istorijom, mada, naravno, ne prikazuje nam istoriju u potpunosti onakvom kakva je bila, već sa izvesnim izmenama. Osmana II Gundulić predstavlja kao mladog i hrabrog vladara. Veliki junak u epu je i Vladislav, poljski kraljević.

Ovo veliko delo nam ne prikazuje samo istoriju, bitku i njene velike junake. Prožeto je i nizom romantičnih epizoda i čitaoca upoznaje sa emotivnim trenucima u kojima se nalaze žene, koje su u svakom pogledu ratnice. Primer žene-ratnice je Krunoslava, koja je veoma osećajna, ali ujedno i veoma hrabra i spremna na bilo šta da uradi zbog svoje ljubavi. Imamo priliku da se upoznamo i sa Sokolicom. Ona je izmišljeni lik, ali je lik koji je veoma važan u epu. Zahvaljujući njoj, mi sultana Osmana upoznajemo i sa neke druge strane. Između nje i sultana Osmana se javlja skrivena ljubav, pa je Sokolica jedina koja ga može oraspoložiti.

Još jedan ženski lik koji je zaslužan što čitalac biva zainteresovan i s nestrpljenjem čita stranice najpoznatijeg epa dubrovačke književnosti jeste lik Sunčanice. S ovom vanrednom lepoticom čitalac se upoznaje u osmom pevanju i ono čitaoca ispunjava emotivnošću i lepotom. Sunčanica je ćerka jednog od potomaka Đurđa i Jerine i samo je ona ostala svome ocu nakon što je izgubio 12 sinova. Nažalost, ostaje i bez nje, jer je Kazlar-aga, koji je došao u Smederevo da traži devojke za sultanov harem, otima. Sa scenom o Sunčanici data je slika srpskog naroda pod Turcima i nesrećna sudbina mladih devojaka, čija se lepota, sreća i bezbrižnost gase.

Čitajući istorijsko-romantični ep „Osman”, čitaoci će se uveriti zašto je ovo delo toliko veliko i važno i videće kako je Ivan Gundulić majstorski opisao i pripovedao o događajima koji se odvijaju u prošlosti ili u sadašnjosti, uz određene retardacije.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi zanimljivi istorijski spisi, kao što su: Andra Gavrilović (Despotova vlastela, Crte iz oslobođenja Srbije, Slovenska putovanja, Prve žrtve, Bitka kod Velbužda), Jaša Tomić (Rat na Kosovu i Staroj Srbiji), Dragutin Ilić (Zaječarska buna), Branislav Nušić (Devetsto petnaesta: Tragedija jednog naroda), Čedomilj Mijatović (Despot Đurađ Branković, Pad Carigrada) i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Sva dela Ivana Gundulića možete pronaći OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu