Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Осман” – Иван Гундулић

Једно од најважнијих дела Ивана Гундулића је историјско-романтични еп „Осман”. Сматра се и најзначајнијим делом целокупне дубровачке књижевности. Ово дело Гундулић је започео са писањем 1622. године и писао га је све до своје смрти. Уносио је разне измене и допуне, али га је смрт 1638. године прекинула у писању. Први пут је објављено у Дубровнику 1826. године. Иако је дело остало недовршено, недостају 14. и 15. певање, доноси нам једну заокружену целину. Укупно је 20 певања и њима је обухваћен временски период од скоро 30 векова.

Основна тема коју је Иван Гундулић опевао у „Осману” јесте Хотинска битка и смрт султана Османа II. Имамо прилику да се упознамо са српском, турском и пољском историјом, мада, наравно, не приказује нам историју у потпуности онаквом каква је била, већ са извесним изменама. Османа II Гундулић представља као младог и храброг владара. Велики јунак у епу је и Владислав, пољски краљевић.

Ово велико дело нам не приказује само историју, битку и њене велике јунаке. Прожето је и низом романтичних епизода и читаоца упознаје са емотивним тренуцима у којима се налазе жене, које су у сваком погледу ратнице. Пример жене-ратнице је Крунослава, која је веома осећајна, али уједно и веома храбра и спремна на било шта да уради због своје љубави. Имамо прилику да се упознамо и са Соколицом. Она је измишљени лик, али је лик који је веома важан у епу. Захваљујући њој, ми султана Османа упознајемо и са неке друге стране. Између ње и султана Османа се јавља скривена љубав, па је Соколица једина која га може орасположити.

Још један женски лик који је заслужан што читалац бива заинтересован и с нестрпљењем чита странице најпознатијег епа дубровачке књижевности јесте лик Сунчанице. С овом ванредном лепотицом читалац се упознаје у осмом певању и оно читаоца испуњава емотивношћу и лепотом. Сунчаница је ћерка једног од потомака Ђурђа и Јерине и само је она остала своме оцу након што је изгубио 12 синова. Нажалост, остаје и без ње, јер је Казлар-ага, који је дошао у Смедерево да тражи девојке за султанов харем, отима. Са сценом о Сунчаници дата је слика српског народа под Турцима и несрећна судбина младих девојака, чија се лепота, срећа и безбрижност гасе.

Читајући историјско-романтични еп „Осман”, читаоци ће се уверити зашто је ово дело толико велико и важно и видеће како је Иван Гундулић мајсторски описао и приповедао о догађајима који се одвијају у прошлости или у садашњости, уз одређене ретардације.

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздати и други занимљиви историјски списи, као што су: Андра Гавриловић (Деспотова властела, Црте из ослобођења Србије, Словенска путовања, Прве жртве, Битка код Велбужда), Јаша Томић (Рат на Косову и Старој Србији), Драгутин Илић (Зајечарска буна), Бранислав Нушић (Деветсто петнаеста: Трагедија једног народа), Чедомиљ Мијатовић (Деспот Ђурађ Бранковић, Пад Цариграда) и многи други. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлајн куповина књига.

Сва дела Ивана Гундулића можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу