Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ćir | Lat

Dragutin Ilić Jejo, „Cirkuzani”

Cirkuzani su socijalni roman Dragutina Ilića Jeja u kome je oslikan karakter zajednice koja je nemilosrdna prema poštenom pojedincu, društva koje interesuju samo zakonska merila jer u njima pronalazi potporu i opravdanja za sva svoja delovanja i postupke. U takvom društvu postupati po pravilima pa čak i po cenu da bi se oklevetao i osudio drugi predstavlja načelo ljudskosti, dok svaki prestup i svako vođenje osećanjima i moralnim načelima koji su protiv propisa predstavljaju ogledalo vandalizma i zločinstva.

U takav jedan svet Dragutin Ilić Jejo bacio je Mileta Simića, dvadesetpetogodišnjaka a već bivšeg robijaša, koji nema nikoga na svetu. Međutim, na svom novom početku nailazi na ljude koji će mu biti poput porodice, na siromašne ljude, čije je siromaštvo proizvod njihovog poštenja: ljudi koji ni od koga ne otimaju, već pozajmljuju od drugih, i kad dođe vreme, ne beže od toga da vrate ono što nekome duguju. Mile Simić ili Crvena Marama, glavni lik romana Cirkuzani, pojavljuje se kao borac za ljudsku pravdu, kao ogledalo dobrote i oličenje čovečnosti i humaniteta. Slično Sonji Marmeladovoj iz čuvenog romana Zločin i kazna Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, Mile nije po svom statusu u društvu neko ko se zbog svoje prošlosti nalazi visokopozicioniran na društvenoj lestvici, naprotiv, on je neko ko se zbog svoje prošlosti u tom društvu svrstava u niske karaktere, u nitkove i upravo takav status stavlja u senku sve ono što on zapravo jeste – jedno moralno i osećajno biće, najpravednije od svih iz svoje okoline, iz društva u kome obitava, biće koje najviše od svih ostalih deli empatiju prema svima kojima je to potrebno.

Posmatrano sa tog aspekta Cirkuzane Dragutina Ilića Jeja pored socijalnog romana svrstavamo i u roman lika, Mileta Simića, koji se suprotstavlja surovoj i nemoralnoj sredini. Suprotstavljanjem njegovog karaktera sa društvom u kom živi, kao jednim kolektivnim likom, dodatno se ističe njegova izuzetnost i pravednost, a njihova nemoralnost, bezosećajnost i sebičnost. Pojedinac je poslat društvu da okaje njegov greh, da poput Isusa Hrista prihvati krivicu iako nije kriv, ali samo retki mogu to podneti na isti način kao glavni lik Cirkuzana. Njemu je Dragutin Ilić Jejo dao osobine herojske izdržljivosti i moralne čistote.

Iako svojim naslovom asocira na komiku i smeh, roman Cirkuzani predstavlja nešto sasvim oprečno tome – borbu za opstanak na pošten i čestit način, ali i ljudsku borbu sa nepravdom. O značaju ovog romana dovoljno govori i činjenica da je Dragutin Ilić Jejo upravo za to ostvarenje dobio nagradu tadašnje Srpske kraljevske akademije.

Podsećamo da su u okviru edicije Otrgnuto od zaborava reizdati i drugi manje poznati romani srpskih pisaca, kao što su: Aleksandar Ilić (Gluvne čini), Milan Vukasović (Srž ili Igra kosturova), David Pijade (Strast), Dragutin Ilić Jejo (Ženidba Šarla Šaplina), Jaša Tomić (Nazareni), i mnogi drugi. Svi naslovi dostupni su na sajtu Portalibrisa i moguća je onlajn kupovina knjiga.

Knjigu Cirkuzani možete pogledati OVDE, a sva dela Dragutina Ilića Jeja OVDE.

Ostavite vaš komentar

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu