Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Милан Будисављевић

Милан Будисављевић био је српски писац, преводилац и професор, најпознатији по својим приповестима из Лике, односно Војне крајине. Рођен је 12. марта 1874. у Кореничком Врелу у угледној породици Будисављевић. Био је син свештеника Јове и имао још два брата и једну сестру. Био је праунук Мијата Будисављевића, српског граничара, мајора и аустријског племића.

Основну школу завршио је у Врховинама, а гимназију започиње у Госпићу, али матурира у Сремским Карловцима. Већ у гимназији постаје стипендиста „Задужбине Нестора Димитријевића”, фондацији при Матици српској, намењеној сиромашним али вредним ученицима, захваљујући којој одлази на студије класичних језика на Филолошки факултет у Загреб.

Током студија, због лоше материјалне ситуације, ради као наставник у једној загребачкој гимназији. И пошто је дипломирао 1899. године радио је као наставник, прво у гимназији у Горњем Карловцу годину дана, да би онда добио премештај у Госпић. У Госпићу се и оженио 1902. године, а већ следеће године одлази за професора српског и класичних језика Карловачке гимназије.

Поред професуре Милан Будисављевић се бавио и књижевношћу – превођењем и писањем приповедака, романа, трагедија, али и стручних расправа и есеја у вези са филологијом и компаративним проучавањем европских књижевности.

Биједни људиСарађивао је са најутицајнијим часописима онога времена: Вијенац, Живот, Бранково коло, Хрватска њива, Босанска вила, Нада, Летопис Матице српске, Цариградски гласник. У овим часописима објављивао је своје приповетке, али и књижевне огледе. Био је уредник Бранковог кола, од 1906. до 1912. године. Блиско је сарађивао и са Матицом српском и редовно је биран за члана Матичиног Књижевног одбора.

Бавио се и политиком и правима Срба у Аустроугарској. Био је члан Српске самосталне странке, која је била главна политичка странка српског народа у Двојној монархији и која се борила за равноправност Срба и Хрвата, очување народно-црквене аутономије и опстанак српских аутономних школа. Два пута је биран у Српски народно-црквени сабор.

Најпознатији, а свакако и најзначајнији књижевни оглед Милана Будисављевића је из области компаративистике: „Илијада” у огледалу косовских песама.

Дао нам је и први превод Еурипидове Медеје са старогрчког, а превео је и Књигу мојег пријатеља Анатола Франса.

Писањем приповедака почиње да се бави релативно рано, већ као гимназијалац. Прва приповетка Милана Будисављевића носи назив Мухамеданче, а појавила се у Босанској вили 1892. године. Од тада редовно објављује приповетке и у другим часописима.

Написао је две збирке приповедака: Биједни људи (1899. и друго издање 1903) и Тмурни дневи (1906). Све те приповетке описују живот Лике, а спадају у социјалне реалистичке приповетке, налик онима какве су писали и Симо Матавуљ, Иво Ћипико или Петар Кочић. Његове приповетке превођене су на руски, словачки и мађарски језик. Изузетно лоша критика коју је Јован Скерлић написао поводом збирке приповедака Биједни људи нанела је велику неправду овом писцу, а нашем књижевном наслеђу огромну штету, која ни данас није исправљена, па је овај писац пао у заборав. Са намером да се ово донекле исправи издавачка кућа Порталибрис објавила је у својој едицији  Отргнуто од заборава ову збирку приповедака.

Досадашњи проучаваоци недовољно истичу роман Милана Будисављевића – Таласи, који је у наставцима излазио у Бранковом колу током 1904, као и сатирични еп Омерова Јашијада.

Недовршена је остала његова трагедија Момир и Гроздана.

Умро је у Сремским Карловцима 21. фебруара 1928. године.

 

Сва дела Милана Будисављевића погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу