Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Марко Цар?

Марко Цар био је један од познатијих српских књижевних критичара, књижевник, есејиста и преводилац. Он и Вид Вулетић Вукасовић важе за најчувеније дубровачке Србе католике.

Цар се родио 30. августа 1859. године у Херцег Новом, приморском граду који је на њега оставио велики утисак својом лепотом, што се касније и види у путописима које пише. Овде је започео школовање, да би се касније пребацио у Котор у гимназију. Услед породичних проблема, вратио се у родно место. Марко Цар

Почео је да пише песме и приповетке, закорачио у преводилачки рад, али ништа није имало нарочитог успеха. Са преласком у Задар са својих деветнаест година Марко Цар је постао сарадник Српског листа. Ово је био лист Српске народне странке, који је почео да излази 1880. године, а уредник је био правник Сава Бјелановић. Задар Цара унапређује и почиње развој његове књижевне и преводилачке каријере.

За крупан корак и његово коначно ступање у водеће књижевне токове узима се 1878. година, када је објавио превод романа Александра Диме Сина Дама с камелијама. Овај превод са француског објавио је у дубровачком Словинцу. Марко Цар је највише дела превео управо са француског и италијанског језика. И он је био један од превођенијих српских писаца. Дела су му превођена на немачки, француски, мађарски, италијански, енглески и чешки.

Занимљива је чињеница да је Цару пријатељ био Симо Матавуљ. С њим се дружио и заједно су писали. Обојица су врло везани за приморје и приморце и то је једна од тема којима се баве у својим радовима. Матавуљ нас води у приморске крајеве са својом збирком приповедака Из разнијех крајева, а Марко Цар је аутор путописа о приморју: Наше приморје, Од Јадрана до Балкана, Венеција, У Латинима.

Као књижевни критичар писао је о многим познатим домаћим писцима, али и страним. На тај начин упознавао је читалачку публику са великим именима књижевности: Његошем, Матавуљем, Лазаревићем, Ненадовићем, Љубомиром Недићем, Николом Томазеом… Ове студије и огледе штампао је у три књиге под називом Моје симпатије (1895, 1913, 1932; прве две у Задру, трећу у Београду). У посебној књизи дао је књижевни портрет Бјелановића – Сава Бјелановић: један поглед на писца – и штампана је 1912. у Дубровнику.

Марко Цар је писао и пригодне приче, које се налазе у књизи С бојног и љубавног поља (Мостар 1904). Аутор је и неколико приповедака које се налазе у збирци С мора и приморја, коју је писао заједно са Јосипом Берсом, као и прича из збирке Приморке. Приморке

У Краљевини СХС Цар је био инспектор Уметничког одељења у Министарству просвете. Његов културни рад био је такође запажен. Од 1937. до 1941. био је председник Српске књижевне задруге. Истакао се као дугогодишњи члан Књижевног одељења Матице српске и њен почасни члан, а био је и дописни члан Српске краљевске академије.

Како је Марко Цар био строг приликом оцењивања писаца, тако нису били благи ни други критичари према њему. Јован Скерлић пише текст о Цару и о књизи Моје симпатије, и са тим текстом започиње своју књижевну критику. И у Историји нове српске књижевности такође пише о њему, а једном приликом је оптужио Цара да је плагијатор. Интересантно је да је ово исто тврдио и Милош Црњански, наводећи да је Цар још на почетку књижевне каријере плагирао песму Де Мисеа тако што ју је препевао и објавио као своју. Црњански и Цар су имали несугласица и трзавица и њихов вербални сукоб могао се тада пратити и у новинама.

Марко Цар је учествовао као бициклиста на Првом првенству Србије 5. октобра 1897. године (Београд–Смедерево–Београд).

Доживевши дубоку старост, умро је у деведесет четвртој години у новембру 1953. године у Београду. Његову бисту можете видети у родном му граду – Херцег Новом.

Објављивањем дела Марка Цара обележавамо 70 година од његове смрти.

Сва дела Марка Цара погледајте ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу