Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је Ђура Јакшић?

Ђура Јакшић (1832–1878) био је свестран уметник и родољуб. У њему су се слиле фигуре писца, сликара али и великог боема. Живот овог вишеструко талентованог спског уметника, ипак, могао би се описати са два атрибута –  стваралачки и страдалнички. Ђуру Јакшића сви поштоваоци његовог дела памте као образованог, али врло темпераментног човека, који је у боемском амбијенту Скадарлије и кафана „Три шешира” и „Два јелена” стварао велика дела српске уметности. Може се рећи да је овакво, боемско окружење, било оно у коме је Ђура Јакшић добијао стваралачку инспирацију. Ту су престајале све његове бриге и недаће, а почињало дивљење гостију, праћено аплаузима.

Овај српски књижевник рођен је у Српској Црњи, у Банату, у свештеничкој породици. Отац је хтео да га школује за трговца, па га је уписао у трговачку школу. Млади Јакшић ово ипак није желео, па је из школе бежао, на крају уписавши нижу гимназију у Сегедину. Касније одлази у Темишвар, у данашњој Румунији, да учи сликање. Занимљиво је и да је уочи револуције 1847. године био студент уметничке академије у Пешти, али је због револуционарних догађаја морао да је напусти. Вративши се у родни крај, продужио је да учи сликарство у Бечкереку код Константина Данила, чувеног сликара тог доба, тражећи сопствени уметнички израз и продубљујући своја знања, између осталог и немачког језика.

По избијању револуције 1848–1849. године будући велики књижевник са само 16 година учествује као добровољац! У једној бици замало да падне у ропство. Био је дубоко разочаран пропашћу револуције, о чему сведоче ове његове речи: Ах, за шта гинусмо и страдасмо – а шта добисмо!

Убрзо га немаштина приморава да прихвата разне послове. Тих година Ђура Јакшић често мења места боравка – одлази у Београд, али се врло брзо упућује у Беч да настави студије сликарства. У Бечу почиње и да пише песме. Његова уметничка природа будила се куд год је ишао. Тако га, баш у Бечу, затичемо у уметничким круговима са великим именима српске традиције – Бранком Радичевићем и Ђуром Даничићем.

Прве песме овог српског књижевника се штампају у „Сербском летопису”. Јакшић неће ипак задуго остати у Бечу – оскудица враћа кући. Након тога наставља сликарско школовање у Минхену.

Овако је о судбини и путешествијима Ђуре Јакшића писао српски историчар и историчар књижевности, Андра Гавриловић:
„По свршетку школске године дође у Београд, где је у приватној једној школи имао много посла а мало зараде. С јесени 1860. оде у Пожаревац за учитеља и ту се у јуну 1861. ожени, па се, уз малу помоћ очеву, крене, у септембру, с младом у Беч да учи сликање даље. Сад бејаше весео и задовољан, вредан радник и уредан домаћин своје сиротиње. У лето 1862, не могући даље издржати с малим приходима, остави Беч и сиђе у Нови Сад, где се мислио настанити стално. Дотле већ бејаше изишао на глас са својих лирских и епских песама; почео је био писати приповетке, а тада му Матица српска награди прву драму „Сеоба Србаља” са стотину дуката. Ипак с пролећа 1863. пређе у Србију, и у њој остаде до краја свога живота.”

Недаће Ђуре Јакшића нису престале ни у његовим последњим годинама живота. Оболео је од туберкулозе, био у дуговима, а чак је и гоњен. Године 1871. отпуштају га из државне службе. Уз помоћ Стојана Новаковића ипак годину касније успева да се запосли у Државној штампарији. Умро је 6 година касније, 1878. године.

Стваралаштво Ђуре Јакшића обимно је и у жанровском смислу, разноврсно. Остварио се у сва три жанра – лирици, епици и драми. Његове песме одишу његовим темпераментним духом, снажном сентименталношћу и упечатљивим песничким сликама. Оно што је могао створити на платну, Јакшић је пренео у својм песмама кроз стихове. Смена боја, нарочито контрастних, упечатљива је у обе уметничке сфере којима се бавио. У песмама „Вече” и нарочито „Поноћ” препознаје се сав његов песнички потенцијал. У овим ремек-делима српске књижевности Јакшић се готово приближио оним мрачним сликама које можемо срести код другог великог романтичара, Бајрона.

Поред лирских, објављивао је и епске песме, међу којима су најзначајније „Братоубица”, „Невеста Пивљанина Баја”, „Барјактаровићи”, „Мученица” и „Причест”.

Јакшићеве приповетке врло су тематски разноврсне: романтичне, сатиричне, из живота нашег народа у Србији, али и Уугарској. Отуда их често можемо наћи класификоване у три групе: најпре оне у којима је идеализовао наш средњи век, приказујући немањићка времена. Другу групу чине приповетке о животу банатског села, а међу њима је најпознатија „Сирота Банаћанка”, која и говори о страдању народа током бурних догађаја из 1848. и 1849. године. Трећу групу чине приповетке инспирисане српско-турским ратом, и у њима је родољубива тематика из Јакшићевих песама добила свој природни продужетак.

Његове три драме у стиху „Станоје Главаш”, „Јелисавета, кнегиња црногорска” и „Сеоба Србаља” потврдиле су ипак да је стваралаштво Ђуре Јакшића пре свега лирско, те се чак и у њима пре препознаје поетични, а не драмски дух.

Оставио је незавршен историјски роман „Ратници о српско-турском рату 1876–1878.”

Подсећамо да су у оквиру едиције Отргнуто од заборава реиздата и дела заборављених писаца као што су: Милица Јанковић (Плава госпођа, Људи из скамије), Јаша Продановић (Наши и страни), Душан Радић (Село), Драгутин Илић (Хаџи Диша, После милијон година) итд. Сви наслови доступни су на сајту Порталибриса и могућа је онлине куповина књига.

Дела овог аутор можете пронаћи ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу