Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Нушић у прози: Мале приче, Конференције и приповетке

 

Мале приче

Мале приче Бранислава Нушића представљају управо оно што каже наслов ― збирку кратких прича. Нушић у 14 краћих прозних слика свакодневне животне догађаје својих сународника.

Нушић готово гогољевски, слично техници сказа, аутентично, језички блиско обичном, говорном језику, у разговорном тону, најчешће кроз дијалошки облик, где се са друге стране налази читалац, којем се он директно обраћа, казује догодовштине блиске сваком човеку.

Основ ових кратких прича, које су дате у готово анегдотској форми, јесте комични ефекат. У њима писац смех изазива на више начина ― као и у својим комедијама, извор смеха је, са једне стране, у сатири. Исмевају се друштвене негативне, најчешће помодарске појаве, као и људске негативне особине. Са друге стране, извор смеха налазимо у језичкој игри ― конкретизацији и буквалном интепретирању различитих израза с пренесеним значењем, као што су „вући репове”, и „стати некоме на жуљ”, које налазимо у причама „Човек с репом” и „Жуљ”. Истовремено, Нушић комично у причама постиже и својм тоном у казивању: насупрот комици, стоји његов тон уобичајеног препричавања догађаја.

Наравно, Нушић ни овде не запоставља најживљи део свог књижевог израза, његову базу ― дијалоге ― који постоје међу ликовима, али и између писца и ликова. Укључењем писца као учесника радње анегдотска природа дела се још више истиче.

Занимљива епизода из брачног живота, комично представљање брачне монотоније, брачног неверства, љубавних кокетерија, преокрет у моралним друштвеним вредностима, где богатство и новац бришу све човекове мане, све то Нушић провлачи кроз своје бритко списатељско перо, стварајући ниску прича која се чита у једном даху.

Конференције 

Конференције су низ есејистички написаних Нушићевих размишљања о различитим темама – браку, моди, Београду некад и сад, љубави, друштвеним променама. Иако је у питању есејистичка форма, Нушић ни овде не изоставља најпознатији елемент његове прозе ― хумор. Конференције су занимљив и особен део Нушићева опуса, јер су ту његови ставови исказани директно, јасно, у монолошкој форми. У Нушићевим комедијама, у којима су сликане људске и друштвене мане, Нушич ни на какав начин као комедиограф своје ликове лично не критикује ― они својим језиком и понашањем сами представљају своје мане и мане друштвеног слоја којем припадају. При томе, на крају, и то је она горчина Нушићеве комике, нема наговештаја да ће се ситуација променити, јер ће помодарство, политичке сплетке и интриге,преваре, постојати увек. Нушић за све то време бива непристрасан.

У Конференцијама, сходно форми, није тако. У њима ми препознајемо не само писца већ и човека. Нушић врло лично проживљава велике промене, радикални и нагли уплив из прошлог у садашње и будуће; као човек који живи на размеђи два века, он се бори са културолошким променама, убрзаним начином живота, новим људским слободнијим понашањем, које није нужно у свим слојевима афирмативно. Поред тих тема, нешто озбиљнијих, кроз које се хроничарски слика однос „некад и сад”, Нушић се и овде посвећује свакодневним питањима ― врло комично и оригинално, кроз поређење са политиком, представља брачни живот. Чувена Нушићева изрека „Брак је једна од ретких историјских појава код које се освајач потчињава побеђеном” представљена је у тексту „Одговор на интерпелацију”.

Занимљив је, чак и са научне и хроничарске стране значајан, и текст „Мода”, где кроз историјски преглед, Нушић у свом препознатљивом комичном маниру показује како се мода мењала и утицала на људе.

Можда незаслужено мање познате, Конференције аутентично чувају мишљења и лик Бранислава Нушића који се у његовим драмама не може наћи.

Приповетке

Приповетке Бранислава Нушића, језички, стилски и тематски прате садржај Малих прича и Конференција. Највећи број приповедака бави се породичним животом, нарочито догодовштинама у браку. Нушићевски, са честим обртом на крају приповетке, он се комично односи према теми прељубе, која је у овој целини збирка најизраженија као мотив.

Особеност ових приповедака је та што, иако их повезује иста тема, она никада није обрађена на исти начин. њихова разноликост у приступу, као и упечатљиви ликови који, упркос краткој жанровској форми, успевају да дођу до изражаја, чине овај низ кратких прича штивом уз који ћете се најсмејати, неки слатко, а неки и кисело.

На удару Нушићевог бритког пера су и мушкарци и жене који не презају да лако уђу у брачне воде, да лако оставе, али и дозволе да им се фамилија у овај вид друштвене заједнице меша.

Шта се згоди када друга страна за то сазна, видећете у овој збирци!

У Порталибрисовој едицији Отргнуто од заборава, наћи ће се ова, као и многе друге књиге Бранислава Нушића!

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу