Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Да ли знате ко је био Димитрије Туцовић?

Димитрије Туцовић је био правник, новинар, публициста, политичар и вођа Српске социјалдемократске партије.

Рођен је 13. маја 1881. године у Туцовићима, засеоку златиборског села Гостиље, код Чајетине. Основну школу завршио је у Ужицу, где је његов отац Јеврем Туцовић почео да ради у Ужичкој реалки, више пута споменутој и код његовог савременика и суграђанина Милутина Ускоковића, да би управо 1893. године и сам Димитрије Туцовић постао њен ђак. У школи упознаје три године старијег Радована Драговића, који ће га упознати са различитим друштвеним темама, између осталих и са појмом социјализма  и социјалистичким и радничким покретом. Иако није био одличан ученик, Туцовић је у петом разреду реалке читао немачке класике и теоријски часопис Нова ера, постао је централна личност ђачке дружине и вођа ученика социјалиста Ужичке реалне гимназије. Три године по затварању гимназије (1899) он одлази у Београд, где уписује Трећу београдску гимназију, у којој је завршио седми и осми разред. Упамћен је његов сукоб са тадашњим тамошњим професором историје, нашим познатим реалистом Стеваном Сремцем. По завршетку матуре у договору са родитељима уписује Правни факултет у Београду.

предња корица књиге „Изабрани списи” Димитрија Туцовића

Као писац Димитрије Туцовић је чинио један утисак на своје савременике, а други утисак чини на данашњег читаоца. Док су савременици углавном видели практичан политички значај Туцовићевог дела, данашњи читалац види и један значај овога дела који је историјски и културни. Димитрије Туцовић је критиковао пројект Закона о радњама као еснафски, налазећи да одредбе овог пројекта не штите довољно интересе најамних радника, при чему није писао историјску студију о положају најамних радника у Србији, него једну правну и политичку расправу.

Показао је да су разлике између напредњака и радикала у политици државних дугова разлике између једне дворске и једне класне партије; док су напредњаци водили политику државних дугова у складу са интересима двора, ову политику радикали су водили у складу са интересима целе буржоаске класе. Димитрије Туцовић је показао да политика државних дугова није наметнута споља, него да „систем газдовања неминовно води све већем задуживању”. Као и у критици милитаризма, тако је и у критици политике државних дугова истакао њен класни карактер.

Димитрије Туцовић је један од оних политичких писаца чији значај с временом постаје већи, а не мањи. Када су наши грађански политички писци приказивали Србију из епохе пре балканских ратова, они су идеализовали и догађаје и личности, док дело Димитрија Туцовића показује да је овакво схватање мит, а не стварност. У стварности су постојале две Србије, буржоаска Србија и пролетерска Србија. Он је говорио у име ове друге Србије, али је говорио и о оној првој Србији.

Погинуо је као командир једног од пукова Моравске дивизије првог позива 20. новембра 1914. у борби против аустроугарске војске, у Колубарској бици, у Првом светском рату.

Преко шестсто чланака написао је Димитрије Туцовић у домаћим и страним листовима, а поред тога објавио је и неколико брошура: Борба државног и револуционарног социјализма у Француској, Синдикати партија, Законско осигурање радника, Закон о радњама и социјална демократија, Социјалдемократски агитатор, Јединство покрета.

Сва дела овог аутора можете погледати ОВДЕ.

Оставите ваш коментар

Купон не важи за књиге које су већ на специјалним акцијама
Your subscription could not be saved. Please try again.
Успешно сте се пријавили.
0
    0
    Ваша корпа
    Ваша корпа је празнаВратите се у продавницу