Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da li znate ko je bio Dimitrije Tucović?

Dimitrije Tucović je bio pravnik, novinar, publicista, političar i vođa Srpske socijaldemokratske partije.

Rođen je 13. maja 1881. godine u Tucovićima, zaseoku zlatiborskog sela Gostilje, kod Čajetine. Osnovnu školu završio je u Užicu, gde je njegov otac Jevrem Tucović počeo da radi u Užičkoj realki, više puta spomenutoj i kod njegovog savremenika i sugrađanina Milutina Uskokovića, da bi upravo 1893. godine i sam Dimitrije Tucović postao njen đak. U školi upoznaje tri godine starijeg Radovana Dragovića, koji će ga upoznati sa različitim društvenim temama, između ostalih i sa pojmom socijalizma  i socijalističkim i radničkim pokretom. Iako nije bio odličan učenik, Tucović je u petom razredu realke čitao nemačke klasike i teorijski časopis Nova era, postao je centralna ličnost đačke družine i vođa učenika socijalista Užičke realne gimnazije. Tri godine po zatvaranju gimnazije (1899) on odlazi u Beograd, gde upisuje Treću beogradsku gimnaziju, u kojoj je završio sedmi i osmi razred. Upamćen je njegov sukob sa tadašnjim tamošnjim profesorom istorije, našim poznatim realistom Stevanom Sremcem. Po završetku mature u dogovoru sa roditeljima upisuje Pravni fakultet u Beogradu.

prednja korica knjige „Izabrani spisi” Dimitrija Tucovića

Kao pisac Dimitrije Tucović je činio jedan utisak na svoje savremenike, a drugi utisak čini na današnjeg čitaoca. Dok su savremenici uglavnom videli praktičan politički značaj Tucovićevog dela, današnji čitalac vidi i jedan značaj ovoga dela koji je istorijski i kulturni. Dimitrije Tucović je kritikovao projekt Zakona o radnjama kao esnafski, nalazeći da odredbe ovog projekta ne štite dovoljno interese najamnih radnika, pri čemu nije pisao istorijsku studiju o položaju najamnih radnika u Srbiji, nego jednu pravnu i političku raspravu.

Pokazao je da su razlike između naprednjaka i radikala u politici državnih dugova razlike između jedne dvorske i jedne klasne partije; dok su naprednjaci vodili politiku državnih dugova u skladu sa interesima dvora, ovu politiku radikali su vodili u skladu sa interesima cele buržoaske klase. Dimitrije Tucović je pokazao da politika državnih dugova nije nametnuta spolja, nego da „sistem gazdovanja neminovno vodi sve većem zaduživanju”. Kao i u kritici militarizma, tako je i u kritici politike državnih dugova istakao njen klasni karakter.

Dimitrije Tucović je jedan od onih političkih pisaca čiji značaj s vremenom postaje veći, a ne manji. Kada su naši građanski politički pisci prikazivali Srbiju iz epohe pre balkanskih ratova, oni su idealizovali i događaje i ličnosti, dok delo Dimitrija Tucovića pokazuje da je ovakvo shvatanje mit, a ne stvarnost. U stvarnosti su postojale dve Srbije, buržoaska Srbija i proleterska Srbija. On je govorio u ime ove druge Srbije, ali je govorio i o onoj prvoj Srbiji.

Poginuo je kao komandir jednog od pukova Moravske divizije prvog poziva 20. novembra 1914. u borbi protiv austrougarske vojske, u Kolubarskoj bici, u Prvom svetskom ratu.

Preko šeststo članaka napisao je Dimitrije Tucović u domaćim i stranim listovima, a pored toga objavio je i nekoliko brošura: Borba državnog i revolucionarnog socijalizma u Francuskoj, Sindikati partija, Zakonsko osiguranje radnika, Zakon o radnjama i socijalna demokratija, Socijaldemokratski agitator, Jedinstvo pokreta.

Sva dela ovog autora možete pogledati OVDE.

Ostavite vaš komentar

Your subscription could not be saved. Please try again.
Uspešno ste se prijavili.
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaVratite se u prodavnicu