„Догађаји и људи” Стојана Живадиновића

Међу ауторима чија су дела неправедно пала у заборав Порталибрис је савременој публици открио и Стојана Живадиновића, писца изванредног талента. Живадиновић је био жртва породичне политичке неподобности, будући да му је стриц био љотићевац, те се сматрао издајником отаџбине. Тако су његове књиге у једном моменту нестале са универзитета, из библиотека и књижара, те су само понеки примерци пронађени у подруму библиотеке у Зајечару.

Порталибрис је реиздао скоро сва дела овог писца, који је писао историјске романе, приповетке, детективске романе, као и приче које су инспирисане Живадиновићевим школовањем у Француској, у којима је сачувао један део развоја српске интелектуалне класе. Нарочиту пажњу писац је придавао српској историји и важним историјским јунацима.

Овога пута представљамо публици збирку приповедака Стојана Живадиновића „Догађаји и људи”.

Кроз десет приповедака о, наизглед, обичним мештанима неког места, Стојан Живадиновић приповеда о изузетним судбинама људи из народа ‒ искрено и уверљиво. Стојан Живадиновић је посветио велику пажњу изградњи романескног света у свим делима, те његови динамични описи дешавања, народа, душевних стања јунака и занимљиви заплети држе читалачку публику до краја дела заинтересованом и у овој збирци.

Стојан Живадиновић у збирци „Догађаји и људи” подједнако уверљиво и без осуђивања описује, с једне стране, храброст јунака, узвишеност бића, чежњу за бољим животом и, с друге стране, кукавичлук, прељубе, љубомору, убиство, дегенерацију породице.

„Дигао сам главу и гледао Месец, завидећи му. Био је вечито усамљен, али ипак није знао шта је то зид, дух у касарни и људи који се смеју кад се у других душа заточи болом. Окружен сопственом светлошћу и ћутањем васионе, продужавао је мирно свој бескрајни пут, налазећи пред собом само простор и слободу, коју је тако разумевала душа у оковима…”

У већини приповедака збирке „Догађаји и људи” помиње се Солунски фронт, борбе и страдања на њему, али из визуре појединца и осликан кроз јунаково душевно стање, не са искључивим нагласком ратне тематике.

„Осећао сам како ми нешто недостаје и да ми је срце празно, опљачкано ратом.”

Збирка „Догађаји и људи” нас попут „Петријиног венца” Драгослава Михаиловића, који ће се појавити много касније, лако, уверљиво и јасно преноси у свет народа у коме живимо, али у коме често не приметимо изузетне судбине обичних људи.

 

Подсећамо вас да смо у оквиру едиције „Отргнуто од заборава” реиздали и друга дела Стојана Живадиновића. Публика ће уживати у узбудљивим детективским романима „У ђавољим канџама” и „Змија у недрима”, приповеткама „Испод Озрена” о људима са маргине које је друштво одбацило, за које је добио награду Српске краљевске академије, роману „До последњег даха”, историјској трилогији: „Карађорђе”, „Хајдук Вељко” и „Вујица Вулићевић”, романима „Тридесет година ћутања”, „Госпођа загонетка” и другим делима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *